10 Syarikat Meterai CIP Akan Diaudit Tahun Depan

KUALA LUMPUR: Sepuluh daripada 160 syarikat yang memeterai Ikrar Integriti Korporat (CIP) terhadap rasuah akan diaudit secara rawak mulai tahun depan.

Timbalan Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Datuk Sutinah Sutan berkata auditan itu akan dilakukan dalam suku tahun pertama oleh satu pasukan pemantau SPRM yang ditubuhkan khas bagi tujuan itu.

Beliau berkata pemantauan akan dijalankan berdasarkan senarai semakan yang mengandungi elemen-elemen anti rasuah dalam sistem kawalan dalaman syarikat berkenaan.

"Kita akan buat pemantauan ke atas syarikat yang telah menandatangani CIP dan 'Integriti Pack' pada tahun lepas dan tahun ini.

"Kita memberi masa enam bulan untuk mereka melihat sistem kawalan dalaman masing-masing sama ada mempunyai polisi ke arah mencegah rasuah. Kalau tidak ada, kena wujudkan," katanya selepas menghadiri mesyuarat Panel Perundingan dan Pencegahan Rasuah (PPPR) SPRM di sini, Khamis.

Menurutnya sekiranya syarikat yang diaudit tidak mempunyai elemen atau dasar pencegahan rasuah dan integriti, pasukan pemantau akan membantu syarikat itu mewujudkan integriti dan langkah pencegahan punca rasuah serta menggalakkan kakitangan melaporkan sekiranya berlaku amalan rasuah di syarikat mereka.

Sementara itu, Sutinah berkata beliau amat berpuas hati dengan peningkatan jumlah syarikat yang memeterai CIP yang jelas menunjukkan komitmen mereka untuk memerangi gejala rasuah dan meningkatkan integriti syarikat.

"Ini satu perkembangan yang baik kerana mereka mengambil pendirian 'zero tolerance' terhadap rasuah dan mendokong prinsip integriti dan antirasuah dalam menjalankan transaksi perniagaan masing-masing dan semasa menjalankan transaksi dengan rakan kongsi," katanya. - BERNAMA

Klik

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Artikel Lain