13 Jenis Barangan Harga Terkawal Sempena Krismas - Ismail Sabri

PUTRAJAYA: Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan pada rabu mengumumkan 13 jenis barangan terkawal di bawah Skim Kawalan Harga Musim Perayaan Krismas 2012.

Menterinya Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata skim itu berkuat kuasa selama lima hari dari 23 hingga 27 Disember dan kementerian menggerakkan 1,900 penguat kuasa, 1,500 pemantau harga dan 60,000 anggota skuad pengguna untuk memastikan peniaga mematuhinya.

Antara barangan terbabit ialah ayam hidup dengan harga maksimum RM5.90 sekilogram, ayam standard (RM7/kg), ayam super (RM7.80/kg), ayam belanda import (RM23/kg) dan daging kambing tempatan bertulang (RM35/kg), katanya pada sidang media di sini.

Barangan lain ialah daging kambing biri-biri import bertulang (RM19.50/kg), daging kambing biri-biri import tanpa tulang dan tidak termasuk paha (RM23/kg), daging paha kambing biri-biri import bertulang (RM24/kg), telur ayam gred A (35 sen sebiji), B (34 sen) dan C (33 sen), tomato(RM4/kg) serta lada benggala hijau (RM8.50/kg).

Katanya peniaga yang didapati melanggar peraturan itu boleh didenda sehingga RM100,000 atau dipenjarakan tidak lebih tiga tahun atau kedua-duanya atau dikompaun sehingga RM50,000.

"Bagi syarikat pula boleh didenda sehingga RM500,000 atau dikompaun sehingga RM250,000," katanya.

Beliau turut mengingatkan peniaga agar meletakkan tanda harga berwarna merah jambu untuk barangan terbabit dan jika gagal boleh didenda sehingga RM10,000 atau kompaun sehingga RM5,000 bagi individu dan denda RM20,000 atau dikompaun sehingga RM10,000 bagi syarikat.

Katanya sebanyak 232 kes direkodkan berhubung pelanggaran Skim Kawalan Harga Musim Perayaan sepanjang tahun ini dengan nilai kompaun RM26,848.50.

"Negeri yang paling banyak buat kesalahan di bawah barangan harga terkawal ialah Pulau Pinang iaitu sebanyak 58 kes diikuti dengan Selangor sebanyak 51 kes.

"Kebanyakan kes membabitkan kesalahan menjual melebihi harga ditetapkan dan gagal meletakkan tanda harga berwarna merah jambu," katanya.

Aduan mengenai peniaga tidak mematuhi skim tersebut boleh dibuat menerusi e-mel.

Klik

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Artikel Lain