Lynas Perlu Patuh 'Syarat Khusus', Residu Perlu Keluar Dari Malaysia - Semasa | mStar

Lynas Perlu Patuh 'Syarat Khusus', Residu Perlu Keluar Dari Malaysia

KUALA LUMPUR: Lynas perlu mengeluarkan dari Malaysia semua residu yang dihasilkan oleh Lynas Advanced Materials Plant (LAMP), termasuk semua produk yang diperbuat daripada residu tersebut.

"Ia merupakan syarat khusus bagi pengeluaran Lesen Pengendalian Sementara (TOL) kepada syarikat itu," demikian menurut empat menteri yang bertanggungjawab secara terus terhadap portfolio berkaitan projek Lynas, dalam satu kenyataan bersama Isnin.

Mereka ialah Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Mustapa Mohamed; Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Datuk Seri Panglima Dr Maximus Johnity Ongkili; Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar Datuk Seri Douglas Unggah Embas; dan Menteri Kesihatan Datuk Seri Liow Tiong Lai.

"Kabinet juga memperakukan syarat khusus tersebut," kata mereka.

Kenyataan bersama itu dikeluarkan berikutan laporan media yang kurang tepat mengenai penghantaran keluar residu yang dihasilkan oleh LAMP.

"Obligasi yang dikenakan ke atas Lynas dalam hal ini adalah sangat jelas. Kerajaan tidak akan berkompromi terhadap kesihatan dan keselamatan rakyat serta alam sekitar dalam menangani isu Lynas," kata mereka.

Mereka turut menekankan bahawa sekiranya Lynas gagal mematuhi syarat khusus ini, Lembaga Perlesenan Tenaga Atom (AELB) mempunyai kuasa mengikut Seksyen 22 Akta Perlesenan Tenaga Atom 1984 (Akta 304), untuk menggantung atau membatalkan TOL dan memerintah Lynas memberhentikan operasinya serta-merta.

"Sebagai menteri-menteri yang bertanggungjawab secara terus terhadap portfolio yang berkaitan dengan projek Lynas, kami menekankan sekali lagi bahawa kesihatan dan keselamatan rakyat menjadi keutamaan Kerajaan," kata mereka. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Lynas Akan Patuhi Undang-Undang Dan Peraturan

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Penerima sulung Anugerah Ikon Pesara sebak imbau saat bersama kanak-kanak disleksia – “Persaraan berbaloi... ada jadi pilot, arkitek dan peguam”

KARNIVAL Rasa Sayang (KRS) 2019 anjuran KWAP membuka mata bakal pesara dan pesara untuk bergiat aktif selepas persaraan.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

Artikel Lain