Bekas KP Mida Dilantik Pengerusi Jawatankuasa Siasat Projek Kondominium Batu Caves

SHAH ALAM: Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Selangor pada Rabu melantik bekas Ketua Pengarah Lembaga Pembangunan Perindustrian Malaysia (MIDA) Datuk N.Sadasivan sebagai Pengerusi Jawatankuasa Bebas bagi mengkaji kelulusan projek pembinaan kondominium di Batu Caves.

Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata Sadasivan akan dibantu oleh beberapa jawatankuasa lain yang bakal diwujudkan yang melibatkan anggota profesional dan bebas untuk membantu kerajaan negeri dengan syor-syor bagi menangani isu itu.

Beliau berkata Kerajaan Selangor juga melantik Timbalan Pengarah Jabatan Perancangan Bandar dan Desa (JBPD), Norasiah Bee sebagai setiausaha di mana JBPD adalah sekretariat yang akan membantu jawatankuasa bebas itu.

"Saya akan bertemu dengan Datuk Sadasivan dan ahli-ahli lain dalam minggu ini untuk menyampaikan hasrat kerajaan menubuhkan jawatankuasa bebas ini," katanya pada sidang media selepas mempengerusikan Mesyuarat Majlis Kerajaan Negeri di sini, Rabu.

Menurutnya jawatankuasa itu akan berkuat kuasa minggu depan.

Sadasivan pernah berkhidmat di Bank Negara Malaysia, Pengurusan Danaharta Nasional Bhd serta menganggotai Lembaga Pengarah Petronas.

Projek kondominium 29 tingkat Dolomite Park Avenue berhampiran Batu Caves mendapat bantahan MIC kerana didakwa boleh melemahkan struktur tanah kuil-kuil Hindu di Batu Caves yang terletak di kawasan batu kapur.

Sementara itu, Pengerusi Jawatankuasa Tetap Kerajaan Tempatan, Kajian dan Penyelidikan Selangor Ronnie Liu berkata Majlis Perbandaran Kajang (MPKj) tidak menerima sebarang permohonan daripada syarikat-syarikat yang diberi konsesi untuk melaksanakan Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES), Jabatan Pengangkutan Jalan dan Kementerian Pengangkutan bagi memasang sistem itu.

Oleh itu, katanya MPKj telah memberikan notis dua minggu sejak Khamis lepas kepada kontraktor terbabit untuk menanggalkan kamera-kamera yang dipasang di Km 6.6 Lebuhraya Lembah Klang Selatan (SKVE) dan berhampiran jalan Bangi ke Cyberjaya.

Liu berkata arahan menanggalkan kamera-kamera itu dikeluarkan kerana pemasangan kamera-kamera itu perlu mendapatkan Kebenaran Merancang daripada pihak berkuasa tempatan terlebih dahulu. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Waspada Sampai Mesej Islam - Hadi

Artikel Berikut

Artikel Lain