Kementerian Kesihatan Tunggu Laporan Makmal Produk Ayam Ada Antibiotik - Semasa | mStar

Kementerian Kesihatan Tunggu Laporan Makmal Produk Ayam Ada Antibiotik

GEORGE TOWN: Kementerian Kesihatan kini menunggu laporan ujian makmal terhadap produk ayam keluaran sebuah syarikat didakwa mengandungi antibiotik Chloramphenicol, yang boleh menjejaskan kesihatan.

Menterinya, Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata siasatan awal dibuat dan telah dihantar kepada makmal apabila penemuan antibiotik itu dalam daging ayam dikesan oleh pihak veterinari.

"Hanya stok yang dikenal pasti itu telah ditarik balik daripada pasaran sebagai langkah keselamatan. Saya tengah tunggu laporan untuk mendapatkan kepastian sebelum keputusan lanjut dibuat," katanya.

Beliau mengulas langkah kerajaan negeri Sarawak pada Khamis lepas mengeluarkan larangan import produk berkenaan berkuat kuasa serta-merta selepas satu ujian menemui antibiotik Chloramphenicol.

Difahamkan antibiotik itu digunakan bagi merawat jangkitan bakteria yang mampu memberi kesan sampingan kepada pengguna seperti muntah, cirit-birit dan sakit kepala.

Selepas sesi dialog bersama Ahli Lembaga Pelawat Hospital Pulau Pinang hari ini, Liow turut mengumumkan peruntukan berjumlah RM650 juta untuk dua projek membesarkan hospital di Pulau Pinang pada tahun depan.

Beliau berkata sejumlah RM250 juta adalah untuk pembinaan wad tambahan wanita dan kanak-kanak di Hospital Pulau Pinang dan RM400 juta lagi bagi membina satu blok tambahan bertingkat di Hospital Seberang Jaya.

Katanya, blok tambahan di Hospital Seberang Jaya akan dapat mempertingkat perkhidmatan kesihatan di Pulau Pinang dengan 300 katil tambahan serta kemudahan lain seperti dewan bedah dan wad kardiologi.

Sementara itu, Liow berkata pihak hospital diminta mempertingkat perkhidmatan kaunseling kepada pesakit agar mereka yang berpenyakit kronik tidak berputus asa.

Beliau berkata ini kerana kementerian amat mengambil berat tentang tahap stres yang dihadapi pesakit.

Selain itu, tahap keselamatan di hospital turut dipertingkat seperti rondaan dan penjagaan lebih rapi kepada pesakit pada waktu malam.

Liow berkata demikian ketika mengulas langkah keselamatan oleh Kementerian Kesihatan berikutan kes pesakit terjun dari bangunan hospital.

Dalam perkembangan lain, beliau berkata 10 tapak di Pulau Pinang dikenal pasti untuk mewujudkan tambahan klinik 1Malaysia yang akan dilaksanakan Januari tahun depan. Di bawah Belanjawan 2013, kerajaan Persekutuan meluluskan 70 klinik 1Malaysia bagi memudahkan rakyat mendapat perkhidmatan kesihatan, terutama di kawasan pedalaman.-BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

Artikel Lain