Malaysia Sedar Keperluan Bekerjasama Dengan Komuniti Antarabangsa Perangi Rasuah - PM - Semasa | mStar

Malaysia Sedar Keperluan Bekerjasama Dengan Komuniti Antarabangsa Perangi Rasuah - PM

KUALA LUMPUR: Kerajaan Malaysia mengiktiraf kepentingan untuk bekerjasama dengan komuniti antarabangsa dalam meneruskan usaha memerangi rasuah dalam negara, kata Datuk Seri Najib Tun Razak.

Perdana Menteri menegaskan usaha memerangi rasuah merupakan satu bahagian penting dalam pelan besar kerajaan untuk mentransformasikan kerajaan dan mempercepat pertumbuhan ekonomi di Malaysia.

"Kerajaan Malaysia telah menetapkan pembanterasan rasuah sebagai satu daripada keutamaannya, dengan memasukkan "Membanteras Rasuah "sebagai satu Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) di bawah Program Transformasi Kerajaan," katanya.

Najib berkata demikian dalam kata-kata aluan sempena Persidangan Pertubuhan Agensi Penguatkuasa AntiRasuah Antarabangsa (IAACA) ke-6 yang akan diadakan di sini mulai 4 hingga 7 Oktober.

Dengan bertemakan 'UNCAC Bab VI: Bantuan Teknikal dan Pertukaran Maklumat', forum yang akan diadakan di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur itu akan disertai lebih 1,000 pegawai pencegahan rasuah dari lebih 100 negara yang akan memberi perhatian terhadap pertukaran maklumat dan bantuan teknikal.

Najib berkata rasuah adalah satu ancaman kepada keselamatan nasional - menjejaskan bukan sahaja kesejahteraan kewangan negara tetapi juga usaha pembangunan sosio-ekonomi dan, yang paling penting, struktur moral sesebuah negara dalam jangka masa yang lebih panjang.

"Rasuah sememangnya satu ancamana serius yang kita sentiasa berusaha memeranginya sejak sekian lama. Walaupun pada hakikatnya ia dikutuk orang ramai, satu jenayah yang dilarang undang-undang, namun ia masih berleluasa di banyak negara," katanya.

Najib berkata persidangan ini akan menyediakan satu platform yang penting bagi para peserta daripada agensi antirasuah penguatkuasaan undang-undang yang berbeza, pakar-pakar dan ahli akademik daripada pertubuhan antirasuah antarabangsa untuk membincangkan isu-isu penting yang berkaitan seperti latihan dan bantuan teknikal, koleksi, pertukaran dan analisis maklumat mengenai rasuah.

Beliau berkata melalui persidangan ini adalah diharapkan agar Malaysia akan mempunyai peluang bukan sahaja untuk berkongsi pengalaman tetapi juga untuk belajar daripada orang lain dalam usaha untuk memenuhi matlamat negara.

Persidangan terbesar di kalangan agensi antirasuah dari seluruh dunia itu akan meliputi lima bidang utama bengkel, yang khusus kepada usaha antirasuah iaitu, Pencegahan, Membina Keupayaan, Operasi, Penyiasatan dan Rangka Kerja Perundangan.

Antara mereka yang akan berucap pada persidangan itu ialah Presiden European Partners Against Corruption (EPAC) Martin Kreutner dari Austria, Ketua Pengarah Pejabat Antipenipuan Eropah (OLAF) Giovanni Kessler, Peguam Negara Malaysia Tan Sri Abdul Gani Patail, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Idris Jala dan beberapa pegawai dari organisasi polis antarabangsa, Interpol. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Penerima sulung Anugerah Ikon Pesara sebak imbau saat bersama kanak-kanak disleksia – “Persaraan berbaloi... ada jadi pilot, arkitek dan peguam”

KARNIVAL Rasa Sayang (KRS) 2019 anjuran KWAP membuka mata bakal pesara dan pesara untuk bergiat aktif selepas persaraan.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

Artikel Lain

Gadis nyaris dirogol lelaki bogel

Ronaldo, Georgina berkahwin secara senyap?