Empat Bank Komersil Tempatan Setuju Tawar Skim Pinjaman Perumahan Kerajaan - Semasa | mStar

Empat Bank Komersil Tempatan Setuju Tawar Skim Pinjaman Perumahan Kerajaan

KUALA LUMPUR: Empat bank komersil terbesar tempatan bersetuju untuk bekerjasama dengan kerajaan untuk memberi skim pinjaman perumahan kepada penjawat awam.

Ketua Setiausaha Kementerian Kewangan Datuk Dr Mohd Irwan Serigar Abdullah berkata kerajaan masih dalam peringkat perbincangan dengan beberapa bank dan keputusan konkrit bank-bank yang terlibat akan diumumkan sebelum hujung tahun ini.

"Bila kita melakukan penyumberan luar kepada bank, kita tidak perlu lagi meminjam RM6 bilion setahun yang kita peruntukkan untuk memberi pinjaman perumahan kepada kakitangan awam.

"Tetapi, kita hanya menampung perbezaan kos faedah dan kakitangan awam masih membayar 4.0 peratus. "Dari segi pinjaman, kita tidak akan menyusahkan kakitangan awam, sebaliknya kita akan tambah baik lagi proses peminjaman dan sebagainya," katanya kepada Bernama selepas ditemu bual dalam rancangan Helo Malaysia.

Irwan berkata bank-bank tempatan turut mengalu-alukan keputusan kerajaan untuk bekerja sama dengan mereka kerana ini merupakan peluang perniagaan buat mereka. "Bank amat menyokong kerana ini merupakan perniagaan bagi bank. Walau pun penjawat awam hanya membayar 4.0 peratus, sebarang lebihan akan ditanggung oleh kerajaan." "Kita belum tentukan berapa banyak bank yang terlibat, tetapi, buat masa ini empat bank telah bersetuju dan kita akan tawarkan kepada bank-bank lain untuk menyertai skim ini," katanya lagi.

Sementara itu, ditanya sama ada kerajaan akan bersetuju dengan permintaan Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja di Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) agar bonus kepada penjawat awam pada Disember dan Januari ini, dikecualikan daripada cukai pendapatan, Irwan berkata kerajaan akan menimbangkan permintaan tersebut.

"Kalau kita layan sektor kerajaan, sektor swasta pun kita perlu layan. Jadi ini membebankan kerajaan dan kita perlu mengkaji supaya permintaan ini tidak membebankan kewangan kerajaan," katanya.

Irwan berkata kerajaan telah memperuntukkan RM6.6 bilion untuk membayar bonus satu setengah bulan kepada penjawat awam. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Fenomena Halo Matahari Berjaya Dirakamkan

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Artikel Lain