Tiga Rakan Dipenjara Sebulan, Denda RM100 Lakukan Perniagaan Gores & Menang - Semasa | mStar

Tiga Rakan Dipenjara Sebulan, Denda RM100 Lakukan Perniagaan Gores & Menang

KUALA LUMPUR: Tiga sekawan masing-masing dipenjara sebulan dan didenda RM100 oleh Mahkamah Majistret di sini,. Khamis selepas mengaku bersalah terhadap pertuduhan menjalankan perniagaan peraduan 'gores dan menang' tanpa lesen.

Majistret Mohd Azali Ibrahim memerintahkan ketiga-tiga lelaki itu, Lee Seng Hong, 19, Yap Kian Wee, 22, dan Chong Hoo Jie, 19, menjalani hukuman itu dari tarikh mereka ditangkap, iaitu semalam.

Mereka bersama-sama didakwa menjalankan perniagaan peraduan gores dan menang tanpa lesen di Jejantas Mid Valley, Lingkaran Syed Putra, Brickfields di sini pada 2 petang 7 Ogos.

Mereka didakwa mengikut Seksyen 27(a) Akta Kesalahan-Kesalahan Kecil 1955 yang membawa hukuman penjara maksimum sebulan dan denda maksimum RM100 atau kedua-duanya sekali, jika sabit kesalahan.

Terdahulu, peguam Nur Ain Jaafar, yang mewakili ketiga-tiga lelaki itu, memohon mahkamah menangguhkan pelaksanaan hukuman penjara ke atas anak guamnya sementara menunggu rayuan namun Timbalan Pendakwa Raya Norman Mohd Nasir membantah permohonan itu. Mohd Azali membenarkan permohonan itu dan menetapkan jaminan RM2,000 dengan seorang penjamin dikenakan terhadap setiap tertuduh.

Dalam kes berasingan di mahkamah sama, seorang operator pengeluaran wanita sebuah kilang mengaku tidak bersalah terhadap pertuduhan mencuri pelbagai barangan dari sebuah pasar raya, Ahad lepas.

Santy Natalia Mohamadia, 30, didakwa mencuri 24 barangan antaranya baju, seluar, kasut, beg tangan dan dompet yang kesemuanya bernilai RM1,935.29 milik Pasaraya Sogo di tingkat bawah Pasaraya Sogo, Jalan Tuanku Abdul Rahman, Dang Wangi di sini pada 4 petang, 5 Ogos lepas.

Dia yang diwakili peguam A.Krishnaveni didakwa mengikut Seksyen 380 Kanun Keseksaan, yang membawa hukuman penjara maksimum 10 tahun dan denda.

Mohd Azali membenarkan tertuduh diikat jamin RM2,000 dengan seorang penjamin dan menetapkan 29 Ogos untuk sebutan. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain