224 Pengarah Syarikat Dihalang Ke Luar Negara Kerana Tidak Carum KWSP - Semasa | mStar

224 Pengarah Syarikat Dihalang Ke Luar Negara Kerana Tidak Carum KWSP

KUALA LUMPUR: Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP)menghalang 224 pengarah syarikat ke luar negara dari April hingga Jun lepas kerana tidak membayar caruman bulanan pekerja mereka.

Pengurus Besar Perhubungan Awamnya, Nik Affendi Jaafar berkata selain itu, KWSP memfailkan 238 saman sivil dan 746 kes jenayah terhadap pengarah syarikat serta majikan yang tidak membuat caruman bagi tempoh suku pertama tahun ini, selain mendenda 186 majikan berjumlah RM217,980.

"Usaha gigih penguatkuasaan KWSP telah menurunkan kadar majikan tidak mencarum kepada 1.60 peratus pada suku kedua 2012 berbanding 1.83 peratus pada suku kedua tahun sebelumnya," katanya dalam satu kenyataan pada Isnin.

Mengikut Akta KWSP 1991, semua pekerja termasuk tetap, separuh masa, sementara dan percubaan perlu mencarum kepada KWSP dan berhak menerima caruman daripada majikan masing-masing, yang perlu dibayar sebelum atau pada setiap 15 hari bulan.

Sehubungan itu, Nik Affendi meminta pencarum sentiasa menyemak akaun KWSP masing-masing bagi memastikan majikan membuat caruman dengan teratur dan tepat pada masanya.

Jika terdapat sebarang keraguan dengan akaun mereka, anggota KWSP boleh menghubungi Pusat Panggilan KWSP di talian 03-8922 6000 dari 7.30 pagi hingga 7.30 malam setiap Isnin hingga Jumaat, atau menghantar pertanyaan secara online di http://enquiry.kwsp.gov.my. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

77 Syarikat Disenarai Hitam Bank Negara

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

Artikel Lain