Ganjaran Kepada Rakyat Yang Kekal Sihat - Liow - Semasa | mStar

Ganjaran Kepada Rakyat Yang Kekal Sihat - Liow

PUTRAJAYA: Kementerian Kesihatan sedang berusaha mempromosikan gaya hidup sihat dengan memberi ganjaran kepada rakyat Malaysia yang kekal sihat dan cergas.

Menterinya, Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata, sistem berasaskan insentif itu adalah untuk menggalakkan rakyat di negara ini mengamalkan gaya hidup sihat.

"Ia mungkin sesuatu seperti polisi insurans kereta di mana seseorang mendapat NCB (bonus tiada tuntutan)," katanya.

Buat permulaannya, beliau mencadangkan supaya majikan memberi ganjaran kepada pekerja yang tidak mengambil cuti sakit.

"Mereka mungkin boleh diberi bonus. Beri mereka insentif seperti itu untuk kekal sihat. Ia lebih kepada penggunaan pendekatan positif," katanya.

Liow berkata, memberikan sesuatu ganjaran adalah lebih baik berbanding melaksanakan hukuman yang dicadangkan kepada beliau di mana sesiapa yang garis pinggangnya melebihi 74cm ke 76.2cm akan dikenakan tindakan tertentu.

Di Jepun dan Korea Selatan, promosi gaya hidup sihat dikuatkuasakan oleh majikan yang membantah berat badan berlebihan dalam usaha mengekalkan tubuh badan cergas di kalangan pekerjanya.

Di Amerika Syarikat (AS), beberapa syarikat insurans dan program penjagaan kesihatan membuat bayaran kepada para doktor yang berjaya mencapai sasaran khas di kalangan pesakitnya.

Liow berkata, rakyat Malaysia sentiasa menyedari keperluan untuk mengamalkan gaya hidup sihat tetapi ia perlu diterjemahkan dalam bentuk tindakan.

Katanya, pihak kementerian kini sedang meneliti bagaimana sesuatu insentif boleh diberikan kepada kakitangannya sendiri.

Beliau berkata, statistik untuk penyakit tidak berjangkit (NCD) di Malaysia tidak bertambah baik seperti yang ditunjukkan dalam Kajian Kesihatan dan Morbiditi Kebangsaan 2011.

Persekutuan Majikan-Majikan Malaysia (MEF) turut menyambut baik pendekatan baru itu.

Pengarah Eksekutif MEF, Shamsuddin Bardan berkata, walaupun sistem ganjaran itu sudah diguna pakai segelintir majikan, inisiatif tersebut akan menggalakkan lebih ramai majikan berbuat demikian.

"Apabila insentif kehadiran diperkenalkan, majikan kadang-kala didakwa memaksa pekerja untuk datang ke pejabat walaupun mereka sakit. Namun insentif itu disasarkan untuk mengurangkan penyalahgunaan sijil sakit," katanya.

Beliau berkata, sebelum polisi mengenai sijil sakit dilaksanakan, beberapa syarikat kehilangan tenaga kerja lebih daripada 4% sehari dalam tempoh setahun.

"Bagaimanapun, dengan pelaksanaannya, peratusan tersebut berkurangan kepada 0.1%," katanya.

Shamsuddin berharap lebih ramai majikan akan melaksanakan peraturan sedemikian kerana ia akan mendorong kepada situasi menang-menang.

"Pekerja akan berasa dihargai kerana kehadiran mereka dan majikan boleh memulihkan kehilangan tenaga kerja bagi tempoh sehari," katanya.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Isu Air: MB Selangor Tidak Beri Kerjasama

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

Artikel Lain

BN kekalkan kerusi Parlimen Kimanis