Scorpene:Tidak Perlu Tubuh Jawatankuasa Siasatan - Zahid Hamidi - Semasa | mStar

Scorpene:Tidak Perlu Tubuh Jawatankuasa Siasatan - Zahid Hamidi

KUALA LUMPUR:Menteri Pertahanan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi pada Rabu mengulangi bahawa tidak perlu ditubuhkan jawatankuasa siasatan pembelian kapal selam Scorpene oleh Malaysia kerana pembeliannya telah mengikut peraturan dan tatacara pembelian yang ditetap Kementerian Kewangan.

Bagaimanapun, katanya terpulang kepada mana-mana pihak lain khususnya pembangkang, jika mahu menubuhkan jawatankuasa siasatan sendiri asalkan bukan di bawah Parlimen.

Semalam Ahmad Zahid ketika menggulung ucapan penangguhan oleh Nurul Izzah Anwar (PKR-Lembah Pantai) di Dewan Rakyat, berkata tidak ada keperluan menubuhkan suruhanjaya bebas menyiasat pembelian kapal selam baru Scorpene kerana pembelian kelengkapan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) itu dibuat mengikut Tatacara Pelaksanaan Kontrak-Kontrak Perolehan Peralatan Pertahanan Negara.

Sebelum itu, Anggota Parlimen Lembah Pantai berkenaan mengemukakan beberapa cadangan termasuk penubuhan suruhanjaya bebas bagi menyiasat isu pembelian perolehan pertahanan negara tersebut.

Mengulas lanjut, Ahmad Zahid berkata tatacara perolehan itu melibatkan pelbagai peringkat kelulusan termasuk Jawatankuasa Teknikal dan Jawatankuasa Rundingan Harga setelah penilaian teliti dibuat bagi memastikan perolehan menepati keperluan ATM. Zahid sebelum itu menyampaikan Anugerah Kecemerlangan Akademik ATM ke-22 di Kementerian Pertahanan di sini, yang turut dihadiri Panglima Tentera Laut Laksamana Tan Sri Abdul Aziz Jaafar, Panglima Tentera Udara Tan Sri Rodzali Daud dan Pengerusi Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT) Tan Sri Mohd Anwar Mohd Nor.

Kewujudan anugerah itu adalah untuk mengiktiraf anak-anak anggota ATM yang cemerlang dalam bidang akademik di peringkat Penilaian Menengah Rendah (PMR) dan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) agar menjadi satu galakan atau insentif kepada anak-anak anggota ATM.

"Pada tahun ini, bilangan pelajar yang cemerlang telah meningkat lagi sebanyak 19.8 peratus dengan 304 pelajar cemerlang dalam SPM dan 651 pelajar cemerlang dalam PMR menjadikan kesemuanya seramai 955 pelajar cemerlang berbanding 797 pelajar cemerlang tahun lepas," kata Zahid dalam ucapannya.

Beliau dalam pada itu menyatakan penghargaan kepada LTAT dan Perwira Niaga Malaysia (PERNAMA) yang sentiasa membantu dan menghulurkan bantuan untuk meningkatkan kecemerlangan pendidikan anak-anak ATM dari sekolah rendah hingga ke universiti.

"Saya mengharapkan agar LTAT akan terus memberikan sumbangan untuk meningkatkan pencapaian anak-anak warga ATM dalam bidang akademik," katanya. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

Artikel Lain

Spurs pecat Pochettino!