Kerajaan Pantau Prestasi MAS - Semasa | mStar

Kerajaan Pantau Prestasi MAS

IPOH: Menteri Kewangan Kedua, Datuk Seri Ahmad Husni Hanazlah berkata kementeriannya akan memantau prestasi Malaysia Airlines (MAS) selepas menerima kertas cadangan bagi membaik pulih syarikat penerbangan itu.

Beliau berkata kertas cadangan itu mengandungi langkah-langkah yang akan diambil untuk menyelamatkan MAS dari kerugian berterusan.

Katanya, perkara itu merupakan hasil perbincangan di antara kementeriannya dengan pengurusan tertinggi syarikat penerbangan itu, baru-baru ini.

"Kami mahu tahu persiapan mereka bagi unjuran lima tahun akan datang. Kami mahu mengkaji dengan teliti rancangan mereka untuk lima tahun ini. Yang kedua, kami mahu mengetahui rancangan masa depan mereka.

"Kami telah berbincang dengan mereka dan mereka akan menghantar perincian agar kami boleh perkembangannya dengan ketat," katanya kepada pemberita selepas Majlis Perasmian Kedai Rakyat Spring Bandar, Kampung Tengku Hussien, Manjoi di sini, Ahad.

Tambahnya lagi, langkah itu perlu bagi menyelamatkan MAS yang sebelum ini memutuskan tidak akan bekerjasama dengan syarikat penerbangan tambang murah Air Asia.

"Justeru itu, sebaik sahaja menerima cadangan itu, pemantauan rapi perlu dilaksanakan segera bagi memastikan ianya menepati sasaran agar MAS keluar daripada masalah kerugian," katanya.

Selain itu, katanya kerajaan juga telah menubuhkan sebuah badan khas di Kementerian Kewangan bagi memantau perkembangan syarikat penerbangan tersebut. BERNAMA

Artikel Sebelum

JSJN Rampas Pil Kuda

Artikel Berkaitan

Klik

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Artikel Lain