Maidam Dedah Ada Syarikat Milik Kerajaan Enggan Bayar Zakat - Semasa | mStar

Maidam Dedah Ada Syarikat Milik Kerajaan Enggan Bayar Zakat

KUALA TERENGGANU: Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (Maidam) pada Ahad mendedahkan ada segelintir syarikat milik kerajaan yang enggan membayar zakat.

Yang Dipertua Maidam, Datuk Mazlan Hashim berkata alasan syarikat-syarikat terbabit ialah kerana mereka menyumbang terus kepada kerajaan.

"Kebelakangan ini saya telah didatangi pengurus beberapa syarikat yang dimilki oleh kerajaan menyatakan mereka tidak mahu membayar zakat dengan memberi alasan mereka telah memberi sumbangan kepada kerajaan," katanya kepada pemberita selepas majlis penyerahan zakat Tenaga Nasional Berhad (TNB) sebanyak RM269,249,79 di sini.

Pada majlis itu, TNB diwakili Pengurus Besar TNB negeri Md Yuslan Md Yosof manakala Mazlan mewakili Maidam.

Mazlan berkata pihaknya akan merujuk perkara itu kepada Majlis Fatwa negeri untuk mengkaji secara mendalam berhubung perkara tersebut.

Begitupun, beliau berkata Maidam cuba memberi penjelasan dan penerangan dengan harapan syarikat-syarikat tersebut akan mengeluarkan zakat mengikut lunas-lunas yang ditetapkan agama.

Mengikut Enekmen Jenayah Takzir 2001 Terengganu, mereka yang tidak mengeluarkan zakat boleh dikenakan denda, katanya. Dalam perkembangan lain beliau berkata tahun ini Maidam menyasarkan kutipan zakat sebanyak RM100 juta berbanding RM88 juta tahun lepas.

Katanya sehingga hari ini, Maidam telah berjaya mengutip sebanyak RM21.5 juta pelbagai zakat berbanding tempoh yang sama tahun lepas iaitu RM22.9 juta.

Mazlan berkata bagi memudahkan orang ramai membayar zakat terutamanya di kawasan-kawasan luar bandar, Maidam menyediakan sebuah van yang akan bergerak ke seluruh negeri.

Katanya Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin akan melancarkan van tersebut apabila baginda melawat Maidam Jun ini. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

Artikel Lain