Banjir Di Kuala Dipang 1,145 Mangsa Dipindahkan - Semasa | mStar

Banjir Di Kuala Dipang 1,145 Mangsa Dipindahkan

Seorang penduduk melihat sebuah kereta ditenggelami air banjir di Kampung Baru Kuala Dipang. Foto THE STAR
Seorang penduduk melihat sebuah kereta ditenggelami air banjir di Kampung Baru Kuala Dipang. Foto THE STAR

KAMPAR: Seramai 1,145 penduduk dari tujuh buah kampung di sini dipindahkan sejak pagi tadi setelah kediaman mereka dinaiki air sedalam lebih tiga meter berikutan hujan lebat sejak petang Rabu hingga awal pagi Khamis.

Menteri Besar Perak, Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir berkata, seramai 767 orang ditempatkan di Dewan Sekolah Menengah Kebangsaan Kampar sementara 378 lagi di tempatkan di Dewan Pulau Bergading dekat Malim Nawar.

Beliau berkata hujan lebat yang turun sejak semalam menyebabkan banjir melanda di beberapa kawasan di negeri itu.

"Kira-kira 300 keluarga di sekitar Ijok di daerah Larut Matang turut terjejas dan dipindahkan akibat banjir," katanya.

Dr Zambry berkata beliau telah mengarahkan Majlis Keselamatan Negara memantau keadaan banjir dan operasi menyelamatkan mangsa banjir di kawasan yang terjejas.

"Kita pohon kementerian terlibat di peringkat kebangsaan untuk membantu mangsa banjir di negeri ini dan kita telah arahkan Majlis Keselamatan Negeri (MKN) untuk memantau situasi ini," katanya.

Tinjauan di beberapa kawasan di Kampar hari ini mendapati terdapat puluhan kereta yang rosak tersadai di bahu jalan dan sehingga petang ini terdapat kawasan yang masih ditenggelami air.

Ban di tebing Sungai Kampar berhampiran Kampung Nyior juga rosak sepanjang kira-kira 20 meter mengakibatkan air dari Sungai Kampar melimpah ke kawasan berhampiran. Beberapa buah rumah juga kelihatan tenggelam hingga ke paras bumbung.

Seorang peniaga kedai perabot kayu jati di Kampung Nyior, Mohd Yusri Basiran berkata kesemua perabot di kedainya yang bernilai kira-kira RM600,000 musnah. "Saya tidak ada di kedai semasa air naik. Dua pekerja saya yang sedang tidur di salah sebuah bilik di kedai ini hanya menyedari air naik apabila air sampai ke paras katil pada kira-kira pukul 6 pagi ini," katanya yang membuka kedai perabot itu pada tahun 2010.

Katanya kesemua perabot berkenaan perlu dibaiki dan dicat semula.

"Kayu jati tidak rosak bila kena air. Tapi saya kena ganti kusyen pada kerusi dan sofa," katanya.

Sementara itu, Hairof Tak, 57, berkata beliau hanya menyedari air naik ketika beliau bangun tidur untuk ke tandas pada kira-kira pukul 7 pagi.

"Air naik begitu cepat. Saya dan isteri saya tidak sedar langsung. Kami hanya sempat menyelamatkan diri. Semua perabot dan barang elektrik termasuk televisyen dan mesin basuh tenggelam. Motosikal saya juga tidak sempat diselamatkan," katanya sambil menjelaskan rumahnya ditenggelami air hingga ke paras bumbung.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Black Widow

Artikel Berkaitan

Artikel Lain