Hari Terakhir Shahrizat Hadir Mesyuarat Kabinet - Semasa | mStar

Hari Terakhir Shahrizat Hadir Mesyuarat Kabinet

PETALING JAYA: Biar pun akan meletakkan jawatan secara rasmi pada 8 April ini, hari ini merupakan hari terakhir Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil bertugas sebagai menteri.

Hari ini juga merupakan mesyuarat Kabinet terakhir yang akan dihadirinya dan hari terakhir beliau berada di pejabatnya.

Pada 11 Mac lalu, Shahrizat telah mengumumkan peletakkan jawatannya dalam kabinet apabila tempoh perkhidmatannya sebagai senator tamat pada April.

Bagaimanapun, beliau kekal memegang jawatan Ketua Wanita Umno.

Pengumuman Shahrizat dibuat selepas pelbagai dakwaan terhadap keluarganya yang dikatakan telah menggunakan pinjaman RM250 juta untuk Projek Fidlot Nasional (PFN) untuk membeli tanah, harta, dan perbelanjaan yang tidak berkaitan dengan penternakan lembu.

Ia diuruskan oleh suami Shahrizat, Datuk Seri Mohamad Salleh Ismail dan tiga anak mereka, PFN bertujuan untuk membekalkan daging lembu di Pusat Fidlot Nasional di Gemas, Negeri Sembilan.

Walau bagaimanapun, pada tahun 2010 Laporan Ketua Audit Negara menunjukkan bahawa PFN telah terlepas matlamat pengeluaran yang membawa kepada pelbagai andaian dan meletakkan keluarganya sebagai tumpuan.

Bekas Ahli Parlimen Lembah Pantai telah menegaskan bahawa dia tidak mempunyai apa-apa kaitan dengan PFN hanya merupakan isteri kepada Salleh.

Sejak itu, firma yang dibiayai dana awam telah berulang kali dituduh oleh parti-parti pembangkang menggunakan pinjaman kerajaan untuk tujuan yang tidak berkaitan dengan penternakan lembu, termasuk pembelian unit kondominium mewah di Bangsar dan Singapura, dan tanah di Putrajaya.

Polis pada bulan lepas mengesyorkan supaya Peguam Negara mengambil tindakan terhadap pengarah PFN atas tindakan jenayah pecah amanah jenayah, tetapi Peguam Negara telah meminta polis meneruskan siasatan selanjutnya.

Karier politik, anak kelahiran Kuala Lumpur ini bermula apabila beliau bergiat aktif dalam bidang tersebut sejak 1993.

Ketika itu Shahrizat telah dipilih sebagai salah seorang Ahli Jawatankuasa Eksekutif Wanita Umno dengan undi keempat tertinggi.

Pada ketika itu beliau memegang jawatan sebagai Ketua Wanita Umno bahagian Kepong.

Sebelum menceburi arena politik Shahrizat pernah menjadi Majistret di Alor Setar (1977), Timbalan Peguam Cara di Jabatan Perbendaharaan, Kementerian Kewangan, Kuala Lumpur (1979).

Beliau juga pernah membuka firma guaman, Messrs. Soo Thien Ming & Sharizat (1980-1995) yang pakar dalam bidang pinjaman dan undang-undang korporat pada 1 Julai, 1993.

Shahrizat kemudiannya meninggalkan bidang guaman dan korporat pada 1995.

Beliau merupakan wanita pertama Malaysia yang dilantik sebagai Pengerusi Island & Peninsular Bhd, sebuah syarikat yang tersenarai di bursa saham.

Pada pilihan raya umum. 1995 beliau bertanding kali pertama, di kerusi Parlimen Lembah Pantai dan memenangi kerusi tersebut dengan majoriti 13,389 undi mengalahkan bekas Ketua Hakim Negara, Tun Salleh Abas yang mewakili Semangat 46.

Pada pilihan raya umum tahun 1999 hingga 2004 Shahrizat sekali lagi berjaya mengekalkan kerusi Parlimen Lembah Pantai buat kali ketiga berturut-turut.

Bagaimanapun, pada pilihan raya Mac 2008, Shahrizat tewas kepada pendatang baru ketika itu, Nurul Izzah Anwar dengan majoriti 2,895 undi.

Beliau dilantik menjadi Setiausaha Parlimen Kementerian Belia dan Sukan pada 1995 dan dipilih sebagai Ahli Jawatankuasa pusat Umno pada 1999. Beliau dilantik semula pada tahun 2004 hingga 2007.

Pada pemilihan Wanita Umno, tahun 2000, beliau memenagi jawatan Naib Ketua Wanita dan menang tanpa bertanding pada 2004 hingga 2009.

Seterusnya pada Mac 2009, Shahrizat bertanding jawatan Ketua Wanita Umno dan memenangi jawatan tersebut.

Antara jawatan yang pernah disandangnya ialah, Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (1999-2001), Menteri Hal Ehwal Wanita (Januari 2001), Menteri Pembangunan Wanita dan Keluarga (Februari 2001), Pemangku Menteri Wilayah Persekutuan (2005-2006), Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (2004-2008), Penasihat Khas kepada Perdana Menteri dalam isu Wanita dan Pembangunan Sosial (dengan taraf menteri).

Selepas tewas dalam pilihan raya umum ke-12, Shahrizat mengangkat sumpah senator dan beliau dilantik sebagau Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Marcelo akui Real Madrid rindu Ronaldo