Pasaraya Di Singapura Batal Pajakan Pasaraya Farmhouse - Semasa | mStar

Pasaraya Di Singapura Batal Pajakan Pasaraya Farmhouse

KUALA LUMPUR: Sebuah pusat membeli-belah di Singapura telah membatalkan pajakan terhadap penyewa utama yang dirancang - Pasar Raya Farmhouse - kerana premis yang dikaitkan dengan keluarga, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil tidak siap pada masa yang ditetapkan.

Ketua Publisiti DAP, Tony Pua, berkata mengikut laporan dalam akhbar Singapura, "pasaraya konsep" di Rochester Mall dimiliki oleh Datuk Seri Mohamad Salleh Ismail, yang merupakan Pengerusi Eksekutif Perbadanan Fidlot Nasional (NFCorp) dan suami Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat.

"Kita mesti memastikan bahawa wang yang digunakan untuk usaha ini adalah dari keluarga, dan bukan wang pembayar cukai," Pua berkata kepada pemberita di lobi Parlimen pada Khamis.

Pembangkang telah menuduh keluarga Shahrizat yang didakwa menyalahgunakan pinjaman persekutuan RM250 juta yang diberikan kepada NFC untuk membiayai perniagaan peribadi bukan penternakan lembu.

PKR sebelum ini telah mendakwa bahawa sewa untuk pasar raya - yang merangkumi seluruh tingkat dua pusat membeli-belah seluas lebih dari 25,000 kaki persegi akan menelan kos RM22 juta sebulan.

Mohamad Salleh, bagaimanapun, berkata bahawa firma yang dibiayai awam telah membina pasaran di Singapura.

Salleh, mengaku tidak bersalah pada hari Isnin terhadap tuduhan pecah amanah jenayah dan melanggar Akta Syarikat berhubung dengan menyalahgunakan dana persekutuan yang diberikan khusus untuk menguruskan projek NFC.

Ianya adalah selepas Shahrizat berkata pada hari Ahad, beliau akan melepaskan jawatan dalam kabinet apabila tempoh sebagai senator berakhir pada 8 April.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain