suria

Ketibaan Pelancong Brunei Di Sarawak Eratkan Hubungan Rakyat

KUCHING: Kehadiran ramai pelancong dari Negara Brunei Darussalam ke Malaysia khususnya ke Sarawak tidak pernah menimbulkan sebarang masalah sebaliknya mengeratkan lagi hubungan antara rakyat kedua-dua negara.

Pengarah Pejabat Wilayah Sarawak, Kementerian Luar Negeri, Mohd Faizal Razali berkata, setakat ini belum ada sebarang kes atau aduan yang diterima melibatkan pelancong dari negara itu.

"Walaupun mereka ramai tapi terkawal dan memang tiada masalah ditimbulkan sama ada dari segi dokumentasi atau masalah sosial lain. Kalau ada pun hanya kes terpencil," katanya kepada Bernama selepas majlis resepsi sambutan Hari Kebangsaan Negara Brunei Darussalam yang ke-28 di sini malam Rabu.

Majlis dihadiri oleh Menteri Perancangan Sumber dan Alam Sekitar Kedua Sarawak, Datuk Amar Awang Tengah Ali Hasan dan Konsulat Agung Negara Brunei Darussalam di Sarawak, Kamsani Noordin.

Berdasarkan statistik di laman sesawang Kementerian Pelancongan Sarawak, lebih 1.5 juta pelancongan dari Brunei mengunjungi Sarawak tahun lalu, berbanding 1.8 juta pada 2010. - BERNAMA

Artikel Lain