Nik Aziz Main Sandiwara Isu Israel - Perkasa

KUALA LUMPUR: Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) menyifatkan gesaan Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim berhubung isu Israel hanya sandiwara politik yang bertujuan mengelirukan rakyat.

Presidennya, Datuk Ibrahim Ali berkata, pendirian PAS berhubung isu tersebut dibuat sekadar membersihkan imej parti itu agar tidak dilihat bersekongkol dengan Anwar.

"Kita (Perkasa) berpendapat kenyataan Nik Aziz mungkin satu kenyataan sandiwara yang cuba membersihkan imej PAS dari bersekongkol dengan Anwar yang jelas memegang teguh pada sokongan politik Amerika Syarikat dalam konteks kedudukan negara Palestin.

"Jadi bila beliau (Nik Aziz) mendesak Anwar untuk menarik balik kenyataannya atau menyaman akhbar yang menyiarkannya, ini hanyalah cubaan untuk mengelirukan masyarakat kerana mungkin PAS sudah sedar apabila Anwar mendapat serangan dan kecaman bertubi-tubi dari dalam dan luar negara, ia akan merugikan PAS," katanya pada sidang media di sini, Selasa.

Ibrahim mengulas gesaan Nik Abdul Aziz terhadap Anwar agar menarik balik kenyataannya yang menyokong usaha melindungi keselamatan Israel seperti yang dilaporkan The Wall Street Journal (WSJ), baru-baru ini.

Malah Menteri Besar Kelantan itu turut meminta Anwar supaya menyaman WSJ sekiranya kenyataan tersebut telah diputar-belitkan oleh media berkenaan.

Mengulas lanjut Ibrahim yang juga Ahli Parlimen Pasir Mas itu berkata, sekiranya Anwar mengambil tindakan saman terhadap WSJ, tindakan tersebut bagaimanapun tetap tidak mengubah pendirian sebenar Ketua Pembangkang itu berhubung isu Israel.

"Perkasa mengingatkan Rakyat supaya jangan keliru dengan perkembangan tersebut kerana jika Anwar akhirnya berpendirian untuk saman, saya tidak yakin beliau lakukan dengan ikhlas.

"Dan jika Anwar menarik semula kenyataannya sekalipun, ia masih tidak mencerminkan dasar dan pendiriannya terhadap keselamatan Israel sekiranya beliau mengambil alih pemerintahan negara satu hari nanti," katanya.

Baru-baru ini, Anwar dalam temu bual bersama WSJ memberitahu, beliau menyokong segala usaha untuk menjamin keselamatan Israel sekali gus, mengundang kecaman daripada pelbagai pihak.

Namun ketua pembangkang itu berkata, pandangannya selari dengan Resolusi 1397 Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dan Inisiatif Keamanan Arab yang berteraskan penyelesaian dua negara.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Artikel Lain