Arahan Tingkatkan Keupayaan Penyampaian Wajar Dipatuhi - Zahid Hamidi - Semasa | mStar

Arahan Tingkatkan Keupayaan Penyampaian Wajar Dipatuhi - Zahid Hamidi

KUALA LUMPUR: Arahan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak supaya menteri-menteri meningkatkan keupayaan sistem penyampaian menggunakan pendekatan lebih berinovatif dan inklusif wajar dipatuhi demi kepentingan rakyat dan imej positif kerajaan.

Menteri Pertahanan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata nasihat Perdana Menteri supaya menteri-menteri memastikan pelaksanaan inisiatif kerajaan menjaga kebajikan rakyat dan memacu pembangunan negara berjalan lancar perlu dilaksanakan sebagai menunaikan tanggungjawab kerajaan terhadap rakyat.

Kerajaan, katanya sentiasa merancang dan melaksanakan progam untuk keselesaan dan kesejahteraan rakyat sehingga sanggup menyediakan peruntukan begitu besar setiap tahun.

"Rakyat yang mengetahui perancangan dan pelaksanaan program kerajaan akan memantau sendiri keberkesanannya mengikut tempoh yang dijanjikan kerajaan. "Memang diakui ada sesetengah program tidak dapat dilaksanakan mengikut masa ditetapkan berikutan masalah teknikal atau kekangan peruntukan, namun ia tidak boleh dijadikan alasan kegagalannya," katanya dalam kenyataan di sini, Sabtu. Sehubungan itu, Ahmad Zahid berkata penjawat awam perlu turut mengambil inisiatif untuk memastikan program kerajaan dilaksanakan dengan lancar.

"Perdana Menteri sering turun padang untuk meninjau keperluan rakyat di samping memantau projek kerajaan yang sedang dilaksanakan.

"Cara ini harus menjadi ikutan menteri dan pegawai tinggi kerajaan supaya semua program kerajaan berjalan lancar dan disenangi rakyat," katanya.

Pada Jumaat, akhbar melaporkan menteri-menteri kabinet menghadiri sesi penilaian petunjuk prestasi utama di kediaman Najib. Keputusan penilaian itu dijangka dihebahkan kepada umum pada April depan. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

Artikel Lain