Dr Hasan Ali Minta Bukan Islam Jangan Khuatir Dengan Penubuhan Jati - Semasa | mStar

Dr Hasan Ali Minta Bukan Islam Jangan Khuatir Dengan Penubuhan Jati

KUALA LUMPUR: Masyarakat bukan Islam tidak perlu berasa khuatir atau tersisih dengan kewujudan pertubuhan bukan kerajaan (NGO), Jati, yang akan ditubuhkan secara rasmi pada 21 Februari depan, kata bekas pesuruhjaya PAS Selangor, Datuk Dr Hasan Mohamed Ali.

Dr Hasan, yang dipecat daripada PAS pada 9 Januari lepas berkata, walaupun perjuangan Jati bertumpu kepada 'IMR' iaitu singkatan kepada perjuangan untuk 'Islam, Melayu serta Raja-raja', hak bukan Islam tetap terjamin menurut Perlembagaan Malaysia.

"Bila saya kata IMR, orang bukan Islam jangan rasa tersisih. Dalam perlembagaan kita tak seorang pun terkeluar daripada garis, ruang atau tak dapat ruang, keselesaan dan hak di dalam negara ini.

"Jangan takut dan bimbang. Islam tak menyisihkan (orang lain, Melayu tak menyisihkan (orang lain), manakala Raja-raja adalah 'point of solidarity, togetherness and convergence' (titik perpaduan, bersatu hati dan pertemuan)," katanya dalam satu temubual eksklusif dengan Bernama dan Bernama TV di sini baru-baru ini.

Beliau berkata, penubuhan Jati seolah-olah ditunggu-tunggu masyarakat dan mendakwa ribuan orang sudah menyatakan berminat untuk menyertai pertubuhan itu.

"Dah ramai yang bertanya mana borang untuk diisi, dah wujud atau belum laman web dan sebagainya. Alhamdulillah...," kata Dr Hasan, yang juga pernah menjadi naib presiden PAS selama lima tahun.

Katanya, struktur organisasi Jati sedang disusun dan diketuai oleh seorang presiden tetapi sekali lagi menegaskan bahawa ia bukanlah sebuah pertubuhan politik.

"Jadi tekanan ke arah itu (kewujudan Jati) tak payah didesak. Our forte is (kekuatan kami ialah) aqidah Islam, Melayu yang reflect the authenticity of Islam (yang menggambarkan ketulenan Islam)," katanya.

Beliau berkata, walaupun Jati tidak bermotifkan politik, anggotanya tidak akan dihalang sama ada secara bergabung sesama mereka atau secara individu untuk menjadi calon pada pilihan raya umum akan datang.

Ditanya sama ada ia akan dianggotai oleh nama-nama besar, beliau berkata ia bergantung pada pandangan seseorang individu tetapi sebahagian besarnya adalah aktivis.

Dr Hasan juga berkata, pada masa ini penubuhannya bukan bertujuan mewujudkan satu lagi parti politik berasaskan Islam.

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel