Khalid Gesa Usahawan Selangor Ceburi Pasaran Luar Negara - Semasa | mStar

Khalid Gesa Usahawan Selangor Ceburi Pasaran Luar Negara

SHAH ALAM: Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim menggesa agar usahawan tempatan merebut peluang-peluang perniagaan yang ada dalam pelbagai sektor di China, Korea, Jepun dan Jerman.

Beliau berkata usahawan Selangor perlu melawat negara-negara ini untuk mengukuhkan lagi kerjasama ekonomi semasa antara Malaysia dan negara-negara lain, sekali gus meneroka pelbagai jenis pelaburan.

"Dalam keadaan ekonomi yang statik ini, perlunya kita lebih kreatif dalam mendapatkan pelaburan baharu dan pada masa yang sama mengekalkan apa yang ada. Sehubungan itu, negara-negara seperti China, Korea dan Jepun boleh dipertimbangkan.

"Para pelabur juga boleh mencari peluang pelaburan baharu di Jerman kerana ia sebuah ekonomi yang lebih rancak berbanding negara-negara lain di Eropah," kata beliau pada majlis resepsi Tahun Baru Cina bersama usahawan Selangor anjuran Pusat Pelaburan Negeri Selangor di sini, Sabtu.

Sementara itu, Exco Negeri Teresa Kok yang bertanggungjawab terhadap pelaburan di negeri itu berkata, kerajaan Selangor telah meluluskan pelaburan bernilai sehingga RM6.8 bilion untuk projek-projek pembuatan dari bulan Januari hingga Oktober tahun lepas.

Menurut Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA), beliau berkata Selangor telah menawarkan 15,415 peluang pekerjaan dalam 218 projek peindustrian dalam tempoh itu.

"Daripada jumlah RM6.8 bilion, RM3.7 bilion ialah pelaburan asing iaitu dari Jepun (RM1.2 bilion), Singapura (RM688 juta) and Korea (RM652 juta)," kata beliau. - BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

Artikel Lain