RUM Cadang KTMB Dijadikan Agensi Kerajaan - Semasa | mStar

RUM Cadang KTMB Dijadikan Agensi Kerajaan

KUALA LUMPUR: Kerajaan disaran menjadikan Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) sebagai sebuah agensi yang memberikan perkhidmatan untuk rakyat seperti agensi kerajaan yang lain di negara ini.

Presiden Kesatuan Pekerja-Pekerja Keretapi Tanah Melayu Berhad (RUM) Abdul Razak Md Hassan berkata langkah itu akan dapat menambah baik perkhidmatan KTMB di samping menjamin kebajikan 5,500 pekerjanya.

"Penukaran itu juga akan dapat memastikan caj perkhidmatan KTMB kepada rakyat terutamanya kepada rakyat berpendapatan rendah sentiasa berada pada tahap yang tidak membebankan," katanya kepada pemberita ketika menyuarakan bantahan pekerja terhadap cadangan pengambilalihan KTMB oleh MMC Corporation Bhd.

Isnin lepas MMC mengesahkan bahawa ia telah mengemukakan cadangan kepada Menteri Kewangan Diperbadankan (MoF Inc) bagi mengambil alih KTMB.

Abdul Razak berkata RUM bimbang terhadap nasib pekerja sekiranya pengambilalihan itu berlaku.

"KTMB kini tidak meraih keuntungan, sebaliknya beroperasi bagi memenuhi keperluan rakyat. Bila syarikat swasta ambil alih, KTMB ditukar menjadi syarikat untuk raih keuntungan dan ini boleh membawa kepada penamatan perkhidmatan dan pengurangan faedah pekerja untuk kurangkan kos demi meraih keuntungan," katanya.

Abdul Razak berkata RUM akan menghantar surat rayuan mengenai pengambilalihan itu kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak sedikit masa lagi. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Saifuddin Akan Pertahan Hak Mahasiswa

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Kematian kanggaru 'sado' ditangisi