CAP Gesa Kerajaan Wujud Akta Baru Khusus Tarik Balik Produk Berisiko - Semasa | mStar

CAP Gesa Kerajaan Wujud Akta Baru Khusus Tarik Balik Produk Berisiko

GEORGE TOWN: Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) menggesa kerajaan agar menggubal satu akta baru khusus untuk menarik semula produk yang berisiko menyebabkan kecederaan atau kematian kepada pengguna.

Presidennya S.M. Mohamed Idris berkata akta baru itu penting kerana banyak barangan berkualiti rendah berada dalam pasaran.

"Di Malaysia hanya mempunyai garis panduan penarikan semula produk makanan, kesihatan dan kosmetik sedangkan banyak lagi produk seperti barangan elektrik, kereta serta lain-lain yang tidak mendapat pengesahan, tidak ditarik balik," katanya dalam satu kenyataan di sini, Rabu.

Katanya banyak peralatan elektrik baru dan inovatif muncul setiap hari di pasaran dan ia tidak mempunyai label SIRIM.

"CAP pernah menghubungi pihak berkuasa yang berkenaan untuk bertanyakan perkara terbabit, bagaimanapun mereka gagal memberikan penjelasan," katanya.

Mohamed Idris berkata pengeluar juga seharusnya dikenakan penalti atau denda sekiranya terbukti produk mereka tidak selamat.

"Beberapa buah negara seperti Amerika, Jepun, Australia, New Zealand dan United Kingdom telah mewujudkan akta berkenaan.

"Mereka bertindak menarik balik produk yang tidak berkualiti di pasaran mereka antaranya kenderaan, makanan, ubatan, produk elektrik, elektronik dan sebagainya," katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

Artikel Lain