Kerajaan Subsidi Petrol, Diesel Lebih RM15 Bilion - Semasa | mStar

Kerajaan Subsidi Petrol, Diesel Lebih RM15 Bilion

KUALA LUMPUR: Kerajaan memperuntukkan subsidi sebanyak RM15.9 bilion bagi membiayai kos petrol dan diesel pada 2011.

Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Donald Lim Siang Chai berkata, jumlah tanggungan subsidi berkenaan meningkat berbanding 2010 iaitu sebanyak RM9.6 bilion.

Bagaimanapun beliau berkata, aspek kemampuan kewangan kerajaan untuk terus menanggung subsidi bahan api berkenaan perlu diberi perhatian agar tidak menjejaskan sumber pendapatan negara.

"Bagi tujuan tersebut, kerajaan telah melaksanakan penstrukturan semula subsidi petrol dan diesel mulai 16 Julai 2010 di mana subsidi bagi petrol RON95 dan petrol dikurangkan sebanyak 5 sen seliter.

"Harga petrol RON97 pula telah diapungkan secara terkawal. Anggaran penjimatan daripada penstrukturan semula subsidi tersebut adalah sebanyak RM700 juta," katanya pada sesi soal jawab lisan di Dewan Rakyat pada Selasa.

Beliau menjawab soalan yang dikemukakan Datuk Bung Mokhtar Radin (BN-Kinabatangan) yang ingin mengetahui jumlah subsidi sebenar yang ditanggung kerajaan dalam membiayai kos minyak petrol dan diesel di negara ini.

Selain itu itu Donald berkata, menerusi rasionalisasi subsidi pada Disember 2010, kerajaan dapat menjimatkan perbelanjaan kerajaan sebanyak RM1 bilion apabila subsidi ke atas RON95 dan diesel dikurangkan sebanyak 5 sen.

Sementara itu menurut Donald, Malaysia masih mencatat harga penjualan RON95 paling murah di kalangan negara-negara Asean apabila minyak jenis berkenaan dijual dengan harga RM1.90 seliter.

Filipina mencatat harga RON95 paling mahal apabila dijual dengan harga RM5.81 seliter diikuti Singapura (RM5.15), Thailand (RM4.13) dan Indonesia (RM4.13).

"Malaysia jual paling murah, walaubagaimanapun kita akan mengambil langkah yang sesuai bagi memastikan rakyat tidak terlalu terbeban," katanya.

Dalam pada itu Donald berkata, kerajaan juga akan terus mengkaji rasionalisasi subsidi terhadap semua sektor termasuk sektor tenaga yang menelan perbelanjaan berjumlah RM19 bilion.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

Artikel Lain