Hospital KL Nafi Pilih Kasih Terima Pelatih - Semasa | mStar

Hospital KL Nafi Pilih Kasih Terima Pelatih

KUALA LUMPUR: Pengarah Hospital Kuala Lumpur (HKL) Datuk Dr Zaninah Mohd Zain pada Khamis menafikan laporan akhbar kononnya hospital itu bersikap "memilih bulu" dalam menimbang permohonan pelatih untuk menjalani latihan.

Beliau berkata semua penempatan pelatih ke HKL perlu mengikut prosedur yang ditetapkan oleh Kementerian Kesihatan. "HKL tidak meluluskan permohonan mengikut pilih kasih. Semua permohonan yang diterima dan diproses adalah mengikut prosedur yang sedia ada," katanya dalam satu kenyataan pada Khamis.

Dr Zaninah mengulas laporan dua akhbar berbahasa Cina yang memuatkan dakwaan seorang pengadu bahawa HKL telah menafikan permohonan anak perempuannya seorang graduan jurusan Sains Forensik untuk membuat latihan di hospital itu kerana ibunya bukan berbangsa Melayu.

Dr Zaninah menjelaskan bahawa graduan tersebut berkelulusan Sains Forensik sedangkan HKL menyediakan perkhidmatan dalam bidang Perubatan Forensik.

"Kelayakan Sains Forensik yang dimiliki anak perempuan pengadu adalah sesuai untuk menjalani praktikal di Jabatan Kimia Malaysia di Petaling Jaya iaitu sebuah makmal sains forensik kerajaan.

"Jabatan Kimia Malaysia mempunyai makmal Sains Forensik seperti Makmal Toksikologi, Makmakl DNA/Biologi, Makmal Balistik dan sebagainya yang sesuai dengan kelayakan anak pengadu," jelas Dr Zaninah. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Hospital UIAM Akan Beroperasi 2015

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

Artikel Lain