Transformasi Tuntut Anjakan Masyarakat - Maglin - Semasa | mStar

Transformasi Tuntut Anjakan Masyarakat - Maglin

KUALA LUMPUR: Program transformasi yang diperkenalkan oleh kerajaan memerlukan setiap lapisan masyarakat bergerak, berubah atau berganjak dari satu tempat, keadaan, situasi ke satu destinasi yang baru, kata Timbalan Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Senator Datuk Maglin Dennis D'Cruz.

Beliau berkata, transformasi juga menuntut rakyat agar mengubah bentuk, struktur, kaedah pengoperasian dalam mengurus keperluan diri, masyarakat serta negara.

"Secara mudah istilah transformasi merupakan dua gabungan perkataan iaitu 'trans' dan 'formasi' yang memerlukan kita bergerak secara serentak," katanya ketika merasmikan seminar Teater Kebangsaan 2011 di sini, Isnin.

Maglin berkata, sejak istilah transformasi diperkenalkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pada April 2009, ia antara perkataan yang paling kerap diutarakan hampir di mana sahaja, sama ada dalam forum ekonomi, sosial atau pendidikan.

Mengulas mengenai seminar itu, beliau berharap ia dapat membantu menaikkkan taraf teater kebangsaan sekaligus menjana lebih banyak peluang serta pendapatan kepada mereka yang terbabit dalam industri tersebut.

"Saya harap dengan seminar ini, kita dapat sama-sama berkongsi serta menimba ilmu dalam mewacanakan beberapa skop yang penting seperti transformasi pasaran teater Malaysia serta transformasi pendidikan teater," katanya.

Seminar yang julung kali diadakan dengan tema Transformasi Teater: Iluminasi Industri Kreatif itu bertujuan membincangkan tajuk-tajuk berkaitan dengan transformasi teater yang merupakan satu persoalan yang perlu diberi perhatian di zaman moden.

Selain itu, seminar juga bagi melihat hala tuju teater dalam masa 10 tahun akan datang serta menyedarkan tentang peranan teater sebagai satu ciri seni persembahan yang penting.

Seminar dua hari mulai semalam dihadiri oleh ahli akademik dan pendidik, ahli dalam industri, pengamal perhubungan awam, penggiat seni serta pengamal media massa.

Hadir sama ialah Ketua Setiausaha Kementerian Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Kamaruddin Siaraf. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

Artikel Lain