Transformasi Tuntut Anjakan Masyarakat - Maglin - Semasa | mStar

Transformasi Tuntut Anjakan Masyarakat - Maglin

KUALA LUMPUR: Program transformasi yang diperkenalkan oleh kerajaan memerlukan setiap lapisan masyarakat bergerak, berubah atau berganjak dari satu tempat, keadaan, situasi ke satu destinasi yang baru, kata Timbalan Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Senator Datuk Maglin Dennis D'Cruz.

Beliau berkata, transformasi juga menuntut rakyat agar mengubah bentuk, struktur, kaedah pengoperasian dalam mengurus keperluan diri, masyarakat serta negara.

"Secara mudah istilah transformasi merupakan dua gabungan perkataan iaitu 'trans' dan 'formasi' yang memerlukan kita bergerak secara serentak," katanya ketika merasmikan seminar Teater Kebangsaan 2011 di sini, Isnin.

Maglin berkata, sejak istilah transformasi diperkenalkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pada April 2009, ia antara perkataan yang paling kerap diutarakan hampir di mana sahaja, sama ada dalam forum ekonomi, sosial atau pendidikan.

Mengulas mengenai seminar itu, beliau berharap ia dapat membantu menaikkkan taraf teater kebangsaan sekaligus menjana lebih banyak peluang serta pendapatan kepada mereka yang terbabit dalam industri tersebut.

"Saya harap dengan seminar ini, kita dapat sama-sama berkongsi serta menimba ilmu dalam mewacanakan beberapa skop yang penting seperti transformasi pasaran teater Malaysia serta transformasi pendidikan teater," katanya.

Seminar yang julung kali diadakan dengan tema Transformasi Teater: Iluminasi Industri Kreatif itu bertujuan membincangkan tajuk-tajuk berkaitan dengan transformasi teater yang merupakan satu persoalan yang perlu diberi perhatian di zaman moden.

Selain itu, seminar juga bagi melihat hala tuju teater dalam masa 10 tahun akan datang serta menyedarkan tentang peranan teater sebagai satu ciri seni persembahan yang penting.

Seminar dua hari mulai semalam dihadiri oleh ahli akademik dan pendidik, ahli dalam industri, pengamal perhubungan awam, penggiat seni serta pengamal media massa.

Hadir sama ialah Ketua Setiausaha Kementerian Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Kamaruddin Siaraf. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

Artikel Lain