Tag Satelit Dipasang Pada Monyet Probosis - Semasa | mStar

Tag Satelit Dipasang Pada Monyet Probosis

SANDAKAN: Jabatan Hidupan Liar Sabah dan Pusat Lapangan Danau Girang Field Centre (DGFC) baru-baru ini meletakkan tag satelit pada seekor monyet probosis di Wilayah Kinabatangan.

Pengarah Jabatan itu Dr Laurentius Ambu berkata ia merupakan pemasangan tag satelit ke atas monyet probosis yang julung-julung kali dilaksanakan di Borneo.

"Ia merupakan permulaan program pemuliharaan dan penyelidikan jangka panjang yang digerakkan oleh kami dan DGFC, dengan pembiayaan oleh Yayasan Sime Darby," menurutnya dalam satu kenyataan Ahad.

Beliau berkata program itu amat penting untuk memelihara monyet probosis di Sabah, yang merupakan spesies terpelihara, yang semakin pupus di Borneo.

Menurutnya hasil usaha itu akan dibentangkan di satu bengkel antarabangsa berhubung pemuliharaan monyet probosis di Borneo yang akan dianjur di Kota Kinabalu nanti.

"Kami amat menghargai sokongan oleh Yayasan Sime Darby Foundation terhadap program ini, dan juga Malaysian Palm Oil Council serta Shangri-La's Rasa Ria Resort, yang banyak menyokong usaha kami," kata Ambu.

Ketua Veterinarian Jabatan Hidupan Liar Sabah Dr Senthilvel Nathan berkata monyet probosis jantan seberat 24 kilogram itu ditangkap oleh anggota Unit Penyelamat Hidupan Liar dan DGFC semasa mereka melaksanakan Program Monyet Probosis minggu lepas, yang turut dijalankan dengan kerjasama Universiti Cardiff.

"Kami akan berusaha menangkap monyet probosis di seluruh negeri bagi mengumpul darah untuk dianalisis dan identifikasi parasit; air liur untuk mengesan virus dan bakteria; serta merekod data-data ectoparasites dan morphometric," tambahnya.

Sementara itu pengarah DGFC Dr Benoit Goossens berkata pemasangan tag satelit itu bertujuan mengkaji dan memahami sepenuhnya corak kehidupan monyet probosis di samping mengesan pergerakan serta kepadatan haiwan itu bagi menentukan jumlah habitat yang sesuai disediakan buat mereka, bagi memastikan monyet itu terus wujud di wilayah Kinabatangan.- BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

Artikel Lain