Harga Minyak Mentah Harus Kekal Pada US$75-US$80 Setong - Petronas - Semasa | mStar

Harga Minyak Mentah Harus Kekal Pada US$75-US$80 Setong - Petronas

KUALA LUMPUR: Petroliam Nasional Bhd (Petronas) percaya harga minyak mentah seharusnya kekal dalam jajaran US$75-US$80 setong memandangkan keadaan semasa fundamental pasaran dan kesan alam sekitar. Presiden merangkap Ketua Eksekutifnya, Datuk Shamsul Azhar Abbas berkata harga memainkan peranan penting dalam keputusan peruntukan sumber kedua-dua pengguna dan pengeluar, tetapi dipengaruhi oleh tindakan bank-bank pusat dan spekulator kewangan.

"Bagaimana kita mencapai paras harga ini, seawal ini dalam kitaran ekonomi, memandangkan ketiadaan sebarang bukti sebenar kekurangan dalam pasaran fizikal?," soal beliau dalam ucap tamanya di Persidangan Minyak dan Gas Asia Ke-16, di sini, Isnin.

Beliau berkata penanda aras harga mentah utama berada dalam angka tiga kali gandanya, meningkat lebih US$25 setong hanya dalam beberapa bulan, di tengah-tengah kebimbangan gangguan bekalan di Timur Tengah dan Utara Afrika dan kelemahan dolar AS melonjakkan harga.

Beliau berkata kapasiti gantian Pertubuhan Negara-Negara Pengeksport Petroleum (OPEC) jatuh di bawah empat juta setong sehari, manakala paras inventori minyak mentah dan produk petroleum merosot.

"Permintaan gas asli global melantun semula dengan kukuh sebanyak 4.9 peratus dan permintaan LNG pada 21 peratus.

"Penimbal bekalan yang ada hari ini mungkin menyerap permintaan ini dengan baik," katanya.

Shamsul Azhar berkata Asia dijangka menggunakan lebih 250 bilion tong minyak menjelang 2030, lebih enam kali rizabnya ketika ini iaitu kira-kira 40 bilion tong.

"Permintaan minyak Asia diunjur meningkat sebanyak dua pertiga dalam tempoh 20 tahun. Ini akan berjumlah kepada lebih 60 peratus kenaikan kasar permintaan global dalam tempoh ini," katanya.

Beliau berkata penilaian berasaskan geologi mengesyorkan sumber minyak belum ditemui rantau ini kira-kira 50 bilion tong.

"Majoriti sumber-sumber ini dijangka terletak di lapangan bersaiz kecil dan sederhana yang secara terkumpul masih mempunyai jumlah potensi yang besar," katanya.

"Pada faktor penemuan 30 peratus, sumber tidak ditemui ini akan menterjemah kepada asas sumber, satu setengah kali gabungan rizab Indonesia, Vietnam dan Malaysia," katanya. -BERNAMA

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

Artikel Lain