Yang Di-Pertuan Agong Berangkat Ke Istiadat Mengarak Panji-Panji

KUALA LUMPUR: Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin dan Raja Permaisuri Agong Tuanku Nur Zahirah berangkat ke istiadat mengarak Panji-Panji Yang di-Pertuan Agong di Dataran Merdeka di sini.

Istiadat sembah ikrar taat setia Angkatan Tentera Malaysia (ATM) kepada Seri Paduka selaku Pemerintah Tertinggi Angkatan Tentera itu diadakan sempena sambutan Hari Keputeraan Yang di-Pertuan Agong, Sabtu.

Turut hadir pada upacara itu ialah Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan isteri Datin Seri Rosmah Mansor dan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dan isteri Puan Sri Noorainee Abdul Rahman.

Keberangkatan tiba pasangan diraja di Dataran Merdeka tepat pada pukul 8 pagi disambut dengan lagu Negaraku serentak dengan tembakan meriam 21 das.

Seri Paduka kemudiannya menaiki pentas khas bagi menerima tabik hormat pasukan kawalan kehormat yang dianggotai pegawai dan anggota daripada ketiga-tiga cabang perkhidmatan ATM.

Pada masa yang sama, lima helikopter milik ATM yang masing-masing membawa bendera Malaysia, ATM, Tentera Darat Malaysia (TDM), Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) dan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) terbang di ruang udara Dataran Merdeka bagi upacara lintas hormat.

Seri Paduka kemudian memeriksa perbarisan terdiri daripada 25 pegawai dan 520 anggota ketiga-tiga cabang ATM dengan diiringi oleh Panglima ATM Jeneral Tan Sri Azizan Ariffin dan Ketua Perbarisan Lt Kol Mohammed Feizol Anuar Datuk Ayob, yang juga Pegawai Memerintah Batalion ke-24, Regimen Askar Melayu Diraja (RAMD).

Sebaik selesai pemeriksaan barisan, gabungan Pancaragam Pusat ATM diketuai Kapten Zaiful Azman Zainul Abidin masuk membuka medan dengan alunan lagu "Medan Seri" dan "Tentera Benteng Pertahanan Negara."

Sejurus itu, istiadat mengarak Panji-panji Yang di-Pertuan Agong menyusul dengan penuh istiadat ketenteraan, dalam tempo kawad perlahan dan cepat.

Laungan "Daulat Tuanku" sebanyak tiga kali oleh anggota perbarisan bergema di Dataran Merdeka pada penghujung istiadat disusuli dengan bacaan doa.

Tuanku Mizan kemudian sekali lagi menerima tabik hormat daripada pasukan kawalan kehormatan dan lintas hormat oleh kelima-lima pesawat ATM itu, sebelum berangkat meninggalkan majlis itu.

Turut hadir ke istiadat itu ialah menteri-menteri Kabinet, pegawai-pegawai kanan daripada ketiga-tiga cabang perkhidmatan ATM, diplomat asing, atase pertahanan beberapa suruhanjaya tinggi serta kedutaan di negara ini dan orang ramai.

Istiadat itu turut disiarkan secara langsung melalui saluran TV1 Radio Televisyen Malaysia (RTM). - BERNAMA

Artikel Berikut

Klik

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Artikel Lain