10 Produk Makanan Dari Taiwan Bebas DEHP - Liow

KUALA LUMPUR: Sepuluh produk makanan keluaran Taiwan disahkan tidak dicemari bahan kimia Di (2-ethylhexyl) Phthalate (DEHP) selepas dianalisis oleh Kementerian Kesihatan.

Produk tersebut ialah Manggo Agar Pudding, Seaweed De Vinegar Drink, Plum Active Vinegar Drink, Peach Health Vinegar Drink, Grape Vinegar Drink, Plum Extract Jelly, Sliced Cheese, Assorted Fruit Flavour Jelly, Ruby Red Grapefruit Drink dan Orange Vinegar Drink.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai dalam kenyataan Sabtu berkata, orang ramai tidak perlu khuatir akan keselamatan makanan yang diimport dari Taiwan memandangkan kawalan telah dikenaan ke atas makanan terbabit dari negara tersebut.

Katanya, semalam pihaknya menerima laporan daripada Pentadbiran Makanan dan Dadah Taiwan mengenai tambahan beberapa makanan keluaran Taiwan yang telah disahkan tercemar dengan DEHP dan telah di eksport ke Malaysia.

Produk makanan tersebut ialah Black Tea keluaran Good Young Co Ltd, Lemon Juice Power A keluaran Kakawa Enterprise Co Ltd, Fruit Jelly/Assorted (210g, 525g dan 1.26kg), Bear Fruit Jelly Brown (580g), Bear Fruit Jelly Pink (580g), Fruit Jelly N.C (9.08kg) dan Fruit Jelly Bear (9.08kg) keluaran Triko Foods Co Ltd.

Justeru itu, katanya Kementerian Kesihatan telah menghubungi kesemua pengimport produk itu untuk menarik balik produk berkenaan daripada pasaran dengan serta merta.

Liow berkata pihaknya turut menjalankan pemantauan di pasaran tempatan dan sekiranya produk tersebut masih dijual, tindakan rampasan akan dijalankan.

"Pengguna yang telah membeli produk makanan berkenaan keluaran Taiwan yang telah disahkan tercemar dengan DEHP dinasihatkan tidak memakan produk tersebut," katanya.

Orang ramai boleh mendapat maklumat lanjut dengan menghubungi Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan (BKKM) di talian 03-88833652/03-88833653 atau melayari laman web http://moh.gov.my atau http://fsq.moh.gov.my - BERNAMA

Artikel Berikut

Klik

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Artikel Lain