10 Produk Makanan Dari Taiwan Bebas DEHP - Liow - Semasa | mStar

10 Produk Makanan Dari Taiwan Bebas DEHP - Liow

KUALA LUMPUR: Sepuluh produk makanan keluaran Taiwan disahkan tidak dicemari bahan kimia Di (2-ethylhexyl) Phthalate (DEHP) selepas dianalisis oleh Kementerian Kesihatan.

Produk tersebut ialah Manggo Agar Pudding, Seaweed De Vinegar Drink, Plum Active Vinegar Drink, Peach Health Vinegar Drink, Grape Vinegar Drink, Plum Extract Jelly, Sliced Cheese, Assorted Fruit Flavour Jelly, Ruby Red Grapefruit Drink dan Orange Vinegar Drink.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai dalam kenyataan Sabtu berkata, orang ramai tidak perlu khuatir akan keselamatan makanan yang diimport dari Taiwan memandangkan kawalan telah dikenaan ke atas makanan terbabit dari negara tersebut.

Katanya, semalam pihaknya menerima laporan daripada Pentadbiran Makanan dan Dadah Taiwan mengenai tambahan beberapa makanan keluaran Taiwan yang telah disahkan tercemar dengan DEHP dan telah di eksport ke Malaysia.

Produk makanan tersebut ialah Black Tea keluaran Good Young Co Ltd, Lemon Juice Power A keluaran Kakawa Enterprise Co Ltd, Fruit Jelly/Assorted (210g, 525g dan 1.26kg), Bear Fruit Jelly Brown (580g), Bear Fruit Jelly Pink (580g), Fruit Jelly N.C (9.08kg) dan Fruit Jelly Bear (9.08kg) keluaran Triko Foods Co Ltd.

Justeru itu, katanya Kementerian Kesihatan telah menghubungi kesemua pengimport produk itu untuk menarik balik produk berkenaan daripada pasaran dengan serta merta.

Liow berkata pihaknya turut menjalankan pemantauan di pasaran tempatan dan sekiranya produk tersebut masih dijual, tindakan rampasan akan dijalankan.

"Pengguna yang telah membeli produk makanan berkenaan keluaran Taiwan yang telah disahkan tercemar dengan DEHP dinasihatkan tidak memakan produk tersebut," katanya.

Orang ramai boleh mendapat maklumat lanjut dengan menghubungi Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan (BKKM) di talian 03-88833652/03-88833653 atau melayari laman web http://moh.gov.my atau http://fsq.moh.gov.my - BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

Artikel Lain

Spurs pecat Pochettino!