Pemimpin Islam Perlu Tadbir Seperti Diharapkan Rakyat - Tun M - Semasa | mStar

Pemimpin Islam Perlu Tadbir Seperti Diharapkan Rakyat - Tun M

JOHOR BAHRU: Pergolakan politik yang berlaku di beberapa negara Islam di Asia Barat dan Afrika Utara menuntut supaya pemimpin Islam mentadbir negara sebagaimana diharapkan rakyat, kata bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

Beliau memberi contoh 20 peratus daripada rakyat Mesir tidak mempunyai pekerjaan, manakala di Tunisia pula, rakyatnya yang baru menamatkan pengajian di universiti juga gagal mendapatkan pekerjaan.

"Maruah agama Islam sendiri terjejas akibat kegagalan pemimpin-pemimpin Islam mentadbir negara sehingga menyebabkan pemberontakan di kalangan rakyat mereka," katanya ketika merasmikan Seminar Perpaduan Ummah 2011 anjuran Majlis Badan-Badan Islam Johor di sini, Isnin.

Keadaan di Malaysia, kata Dr Mahathir yang juga Yang DiPertua Pertubuhan Kebajikan Islam Malaysia (Perkim), adalah berlainan dengan kerajaan berusaha keras mewujudkan pekerjaan untuk rakyat.

Menurut beliau, ada antara negara yang sedang bergolak itu menerima bantuan kewangan daripada negara yang diketahui tidak menyukai agama Islam, untuk membiayai pentadbiran negara.

"Kerajaan-kerajaan ini dibiayai oleh pihak yang mempunyai kepentingan lain, yang tidak sama dengan kepentingan umat dan agama Islam," kata Dr Mahathir. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Pendengaran Semakan Tertuduh PKFZ Pada 17 Mac

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

Artikel Lain