Hosni Mahu Undur, Bimbang Mesir Huru-Hara - Semasa | mStar

Hosni Mahu Undur, Bimbang Mesir Huru-Hara

KAHERAH: Faktor keadaan menjadi penyebab mengapa Presiden Mesir, Hosni Mubarak masih kekal memegang jawatan presiden sehingga sekarang walaupun sebenarnya beliau sudah bosan memegang jawatan tersebut.

Hosni, 82, berkata sekiranya beliau meletakkan membuat keputusan meletakkan jawatan sekarang, beliau bimbang negara itu akan menjadi huru-hara.

Beliau berkata demikian dalam satu temubual pertama sejak pemberontakan pertama anti kerajaan bersama ABC News.

Ketika kebangkitan rakyat masuk hari ke-11 dan keadaan aman bertukar ganas sejak kelmarin dengan kematian seramai 100 orang, Hosni telah memberitahu dunia yang beliau tidak akan mempertahankan jawatannya buat penggal keenam September ini.

Menerusi temuramah itu, Hosni berkata beliau ada memberitahu Presiden Amerika Syarikat (AS) bahawa AS tidak faham budaya Mesir dan apa yang akan berlaku jika beliau meletakkan jawatan sekarang.

Obama mahu Hosni melakukan proses peralihan kuasa 'sekarang'.

"Saya tidak berminat untuk bertanding lagi. Saya tak berminat menjadikan Gamal sebagai presiden selepas saya," kata Hosni.

Gamal Mubarak, anak lelaki Hosni dilihat rakyat Mesir dan diplomat AS sedang mendapat bimbingan untuk menggantikan beliau.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain