PRK Tenang: Pengundi Mahu Wakil Rakyat Yang Bertanggungjawab

HASLINDA SHARIF
HASLINDA SHARIF
HASLINDA SHARIF

LABIS: Para pengundi di kawasan mahu bakal wakil rakyat yang terpilih sama ada daripada Barisan Nasional (BN) atau PAS pada pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Tenang pada Ahad ini membawa pembangunan dan memelihara kebajikan rakyat di kawasan itu.

Tinjauan mStar Online semasa kempen yang masuk hari keempat, Selasa mendapati, kebanyakan mereka yang ditemui tidak menghiraukan parti mana yang akan menang asalkan mampu menjalankan tanggungjawab.

Menurut Hazlinda Shariff, 28, masalah kekurangan kemudahan asas seperti hospital dan keperluan lain membataskan aktiviti penduduk di Tenang kerana mereka perlu ke bandar Segamat untuk melaksanakan urusan penting mereka.

“Kalau boleh kita mahu Labis ini dibangunkan sama seperti bandar Segamat. Bila kita ada semua kemudahan ini, penduduk di Labis tak perlu lagi ke Segamat jika ada urusan penting seperti bank dan pejabat kerajaan.

“Seperti yang saya tahu tak lama lagi di Labis ini pun akan dibina hospital untuk kemudahan penduduk. Bagi saya kemudahan ini perlu kerana ada ia merupakan keperluan asas,” katanya kepada mStar Online di sini pada Selasa.

Pada pilihan raya kecil kali ini BN diwakili oleh Mohd Azhar Ibrahim iaitu bekas Penolong Pegawai Daerah Rengit, 39, sementara PAS menurunkan Normala Sudirman, 38, seorang bekas guru sebagai calon.

Sementara itu bagi Sulaiman Rahim, 54, soal pembangunan tanah dan lesen perniagaan adalah perkara utama yang perlu diberi perhatian oleh calon yang akan dipilih nanti.

“Bagi saya dua-dua calon ini kuat. Yang penting kita mahukan aspek kesamarataan dalam pemberian tanah dan lesen perniagaan penduduk di Tenang dan Labis.

“Yang penting calon yang menang perlu tolong tolong pengundi dulu. Soal pembangunan adalah perkara pokok yang perlu dilihat dengan teliti,” katanya.

Gan Chew San, 45, pula menyifatkan Normala atau cikgu Mala sebagai seorang calon yang mempunyai kredibiliti dan pandai berpidato punya peluang cerah untuk menang pada pilihan raya kecil kali ini.

“Sikap dia (Cikgu Mala) yang peramah memang disukai oleh pengundi Cina di sini. Dia ada personaliti yang menyenangkan hati.

“Kita tidak ada masalah siapa pun wakil rakyat yang akan dipilih yang penting dia boleh buat bawa pembangunan dan peluang pekerjaan kepada penduduk di Tenang,” katanya.

Seorang lagi penduduk, S. Krishnasamy, 35, pula melihat masalah sosial di sini perlu segera dibendung bagi mengelakkan remaja di kawasan itu mensia-siakan masa muda mereka.

“Saya lihat masalah seperti melepak dan rempit di Labis makin menjadi-jadi. Ini tidak baik kepada generasi muda. Perkara sebegini perlu segera dibanteras daripada peringkat awal lagi.

“Saya harap wakil rakyat yang akan dipilih nanti memberi tumpuan kepada masalah sosial di sini. Jika generasi muda hari ini rosak siapa maka masa depan akan malap,” katanya.

Pilihan raya kecil DUN Tenang diadakan ekoran kematian penyandangnya, Datuk Sulaiman Taha akibat jangkitan kuman dalam darah dan penyakit kencing manis di Hospital Pakar Ampang Puteri, Kuala Lumpur pada 17 Disember tahun lalu.

Sulaiman mempertahankan kerusi DUN Tenang pada Pilihan Raya Umum ke-12 menewaskan calon PAS, Mohd Saim Siran dengan majoriti 2,492 undi.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Artikel Lain