1.4 Juta Kenderaan Dijangka Banjiri Lebuh Raya Plus

KUALA LUMPUR: Operator lebuh raya Utara Selatan - Plus Expressways Berhad menjangkakan kira-kira 1.4 juta kenderaan akan membanjiri lebuh raya pada musim perayaan Tahun Baru Cina yang akan disambut pada 3 dan 4 Febuari ini.

Pengarah Urusannya, Datuk Noorizah Abd Hamid berkata, jumlah itu dianggarkan meningkat 30 peratus berbanding 1.1 juta kenderaan yang menggunakan PLUS pada hari biasa.

"Peningkatan ini dijangka bermula pada 29 Januari berikutan orang ramai mengambil kesempatan untuk balik ke kampung," katanya kepada pemberita pada majlis pelancaran nasihat waktu perjalanan (TTA) pergi dan balik sempena perayaan Tahun Baru Cina di sini, Selasa.

Menurutnya Jadual TTA, yang bermula pada Sabtu ini hingga 2 Febuari, mencadangkan pengguna dari Lembah Klang yang menuju ke Utara, Kedah dan Perlis serta Selatan, Skudai dan Johor Bahru di Johor supaya memulakan perjalanan sebelum 11 pagi.

Bagi pengguna yang ingin menuju ke Pulau Pinang, Taiping dan Changkat Jering, Perak serta perjalanan ke Selatan di Tangkak, Yong Peng dan Ayer Hitam di Johor pula, mereka dinasihatkan untuk memulakan perjalanan di antara jam 11 pagi dan 4 petang.

Artikel Sebelum

Artikel Lain