Transformasi Sosial Perlu Untuk Wujudkan Masyarakat Seimbang - PM - Semasa | mStar

Transformasi Sosial Perlu Untuk Wujudkan Masyarakat Seimbang - PM

KUALA LUMPUR: Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, transformasi sosial perlu dilaksanakan oleh kerajaan dalam mewujudkan masyarakat yang seimbang, adil dan saksama.

Menyifatkannya sebagai cabaran yang paling besar, Perdana Menteri berkata, transformasi sosial boleh dianggap sebagai pelengkap kepada pelbagai program transformasi oleh kerajaan seperti Program Transformasi Kerajaan (GTP), Program Tranformasi Ekonomi (ETP) dan projek permulaan (EPP).

"Jika kita ingin lihat transformasi yang tuntas dan menyeluruh adalah melalui 'social transformation'. Cabaran paling besar, sebab bukan mudah untuk ubah sikap dan nilai masyarakat," katanya ketika berucap pada sambutan ulang tahun ke-10 penubuhan Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) di Pusat Dagangan Dunia Putra, di sini Isnin.

Najib berkata, dalam mewujudkan masyarakat seimbang, kerajaan komited memastikan setiap individu di negara ini dapat menikmati hasil kesejahteraan negara.

"Kita mahu memastikan setiap nikmat negara dapat dirasai oleh semua. Kita wajib tolong mereka yang kurang bernasib baik, kita prihatin pada yang susah, yang mengalami tekanan hidup, masalah keluarga dan tidak berkemampuan, supaya kesejahteraan negara tidak hanya jadi milik yang kaya dan yang berkemampuan sahaja," katanya.

Justeru, kata Perdana Menteri, untuk menjamin bantuan dapat terus disalurkan kepada golongan yang memerlukan, kerajaan harus menumpukan kepada usaha menggerakkan dan menggalakkan pertumbuhan ekonomi negara.

"Kalau ekonomi kita lembap, sudah tentu hendak tolong orang pun kita kurang mampu. Kalau ekonomi kita meningkat, bolehlah kita agihkan kepada mereka yang kurang bernasib baik dan memerlukan pertolongan. Maka akan wujudlah 'balance society'," katanya.

Mengenai ulang tahun KPWKM, Najib menyifatkan kementerian itu telah melalui proses evolusi yang dinamik dan signifikan.

Beliau berkata, sebagai kementerian yang mempunyai kumpulan sasar yang besar, KWKPM juga telah berjaya memenuhi mandat dan bidang tugas yang diserahkan.

"Sebut apa sahaja kelompok masyarakat, tidak ada yang tidak berkait dengan kementerian ini.

"Daripada isu berkaitan kanak-kanak, hal ehwal wanita, merencana usaha ke arah meningkatkan kesejahteraan golongan kelainan upaya, permasalahan keluarga hinggalah tumpuan untuk meningkatkan infrastruktur dan akses kepada kemudahan kesihatan warga emas, menyedia rumah perlindungan mencukupi serta penglibatan mereka secara aktif dalam aktiviti sosial dan ekonomi negara.

"Isu yang diperjuangkan pula merentasi pelbagai sektor dan peringkat. Pendek kata KPWKM dalam bahasa Inggeris adalah 'from cradle to grave'," katanya.

Mengenai kedudukan kaum wanita dalam pembangunan negara, Najib berkata, perjuangan bagi kepentingan kaum wanita di negara ini bukan lagi terletak pada hak kesamarataan jantina mahupun soal emansipasi.

Bagaimanapun, katanya, dalam mencapai sasaran 30 peratus penyertaan wanita sebagai pembuat dasar, beliau berharap wanita yang diketengahkan itu berjaya atas dasar merit dan kebolehan mereka sendiri.

"Kita juga mahu pastikan wanita yang berjaya mampu menghasilkan kejayaan yang mapan, bukan setakat cemerlang semasa di peringkat sekolah dan universiti tetapi kemudiannya berhenti selepas lima tahun bekerja.

"Jika ini berlaku kuranglah wanita yang akan dapat kita pilih untuk mengisi jawatan yang penting dalam swasta dan juga kerajaan," katanya.

Najib berkata, beliau tidak ragu mengenai kebolehan wanita di negara ini, tetapi mereka harus membuktikan daripada soal kemapanan sahaja.

"Jika mereka boleh bekerja secara berterusan, saya percaya mereka boleh mencapai sasaran untuk mengisi 30 peratus wanita sebagai pembuat dasar dalam masa terdekat," katanya. - BERNAMA

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

Artikel Lain