Kekecohan Dalam Dewan Adalah Angkara Anwar - KJ - Semasa | mStar

Kekecohan Dalam Dewan Adalah Angkara Anwar - KJ

KUALA LUMPUR: Kekecohan yang berlaku di Dewan Rakyat apabila Barisan Nasional (BN) membentangkan usul untuk mengantung Ketua Pembangkang selama enam bulan kerana menyamakan konsep 1Malaysia dengan idea negara Israel adalah disebabkan keengganan Pakatan Rakyat (PR) untuk membahaskan isu tersebut secara terbuka.

“Ia adalah satu usaha untuk mengalihkan perhatian daripada ditumpukan kepada pembohongan yang dibuat Datuk Seri Anwar Ibrahim (PKR-Permatang Pauh),“ kata Ketua Pergerakan Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin (BN-Rembau).

"Malah ia disengajakan untuk mengalih perhatian tentang pembohongannya (Anwar) mengenai Apco dan juga untuk mengambarkan yang beliau telah menjadi mangsa," tambah Khairy lagi ketika ditemui para pemberita di Lobi Parlimen, Khamis.

Khairy seterusnya berkata, peristiwa tersebut dan tingkah laku ketua pembangkang itu adalah hari hitam dalam sejarah parlimen.

"Kami dari Barisan Nasional telah bersedia untuk membahaskan isu tersebut secara terbuka agar semua pihak dapat berhujah. Malangnya pihak pembangkang enggan membahaskan usul tersebut secara kondusif. Sebaliknya mereka keluar beramai-ramai meninggalkan dewan," ujar beliau.

Oleh yang demikian kata Khairy, adalah tidak benar Barisan tidak mahu membahaskan isu tersebut dan hendak mengasak usul itu agar ia terus diluluskan tanpa bahas.

"Keadilan hakiki sebenarnya telah diberikan kepada Anwar dalam proses untuk melaksanakan usul itu tetapi beliau telah melengah-lengahkan isu ini kemudian cuba untuk menyekatnya dan selepas itu cuba untuk menyalahgunakan keseluruhan proses tersebut dengan cara keluar meninggalkan dewan," ujar Khairy lagi.

Mengenai teguran Karpal bahawa pengantungan tersebut hanya akan mencetuskan suasana tidak produktif kepada Barisan, Khairy menegaskan: "Jika mereka fikir tindakan ini akan memberi keuntungan politik kepada mereka, tak payahlah komplen. Apa yang kita lakukan adalah betul."

Sementara itu, P.Kamalanathan (BN-Hulu Selangor) berkata, tindakan beberapa ahli parlimen dari barisan pembangkang mengangkat poster atau pelekat di dalam Dewan adalah satu tindakan menghina yang boleh dikenakan tindakan.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Kekecohan Parlimen Satu Peristiwa Hitam: Khairy

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

Artikel Lain

Meghan Markle hamil anak ke-2?