Rosmah Saran Pusat Bersepadu Bantu Remaja Hamil - Semasa | mStar

Rosmah Saran Pusat Bersepadu Bantu Remaja Hamil

KUALA LUMPUR: Datin Seri Rosmah Mansor hari ini mencadangkan kerajaan untuk menubuhkan pusat bersepadu bagi membantu golongan remaja perempuan yang melahirkan bayi tanpa berkahwin.

Isteri Perdana Menteri berkata pusat itu diperlukan di negara ini berikutan kes pembuangan bayi yang kian meningkat.

Sehubungan itu, katanya beliau akan melawat "Centre of Integrated Family Welfare" di Brussels, Belgium semasa mengiringi Datuk Seri Najib Tun Razak, yang mengetuai delegasi Malaysia ke Sidang Kemuncak Mesyuarat Asia-Eropah (ASEM) Kelapan di Brussels selama dua hari bermula Isnin ini.

"Lawatan itu akan membolehkan saya mengetahui cara dan langkah sewajarnya untuk mengelakkan berlakunya pembuangan bayi," katanya pada sidang media selepas melancarkan buku bertajuk "Perkembangan Majlis Kebajikan Kanak-kanak Malaysia 1978" yang diterbitkan Majlis Kebajikan Kanak-Kanak Malaysia (MKKM) di sini, Jumaat.

Turut hadir Pengerusi MKKM Tan Sri Zaleha Ismail.

Beliau berkata pusat itu, yang ditubuhkan di bawah kerajaan Belgium, bertujuan untuk mendekatkan lagi perhubungan ibu dengan anak di mana remaja yang tidak berkahwin ini akan diberikan latihan bagi menjalankan kehidupan seperti biasa.

"Satu pendekatan saintifik dan sistematik perlu dicontohi dari negara-negara lain bagi menubuhkan pusat seperti ini di Malaysia," katanya.

Rosmah berkata terpulang kepada kerajaan sama ada untuk menubuhkan pusat itu, namun pusat itu amat diperlukan bagi melindungi remaja serta anak mereka supaya disemai dengan benih perpaduan, jati diri, akhlak mulia dan nilai agama tinggi.

"Sekiranya dapat ditubuhkan, kita perlu mengolahkan pendekatan itu mengikut budaya dan pemikiran negara kita," katanya.

Selain itu, katanya pertubuhan bukan kerajaan (NGO) juga perlu memainkan peranan penting dalam melengkapkan usaha kerajaan memastikan setiap program membantu kecemerlangan generasi baru.

Terdahulu, ketika berucap beliau berkata buku itu meliputi isu dan permasalahan yang pernah dihadapi oleh MKKM di samping kemajuan dan pencapaian yang telah diperolehi.

"Ia turut memperingati mereka yang telah mengukir nama sebagai anugerah sempena sambutan Hari Kanak-kanak Sedunia agar jasa dan pencapaian mereka tidak luput dalam ingatan serta menjadi contoh pada generasi masa kini," katanya.

Rosmah meminta agar keutamaan diberikan daripada segi mengasuh, mendidik dan membimbing kanak-kanak sejak kecil supaya mereka menjadi individu yang sempurna apabila dewasa kelak.

"Dengan segala kemudahan terbaik yang disediakan oleh pihak kerajaan khususnya dalam bidang pemdidikan, saya yakin peluang ini dapat digunakan sebaik mungkin untuk membina kehidupan yang cemerlang di masa hadapan," katanya.

MKMM merupakan sebuah NGO yang berperanan membantu usaha kerajaan ke arah kesejahteraan dan kebajikan kanak-kanak serta turut berusaha ke arah membanteras permasalahan kanak-kanak. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

Artikel Lain

Gadis nyaris dirogol lelaki bogel

Spurs pecat Pochettino!