Pengasuh Farisha Nur Hazreen Tiada Kemahiran Bantuan Kecemasan - Semasa | mStar

Pengasuh Farisha Nur Hazreen Tiada Kemahiran Bantuan Kecemasan

PETALING JAYA: Pengasuh kepada bayi perempuan berusia tiga bulan, Farisha Nur Hazreen Mohd Fairuz yang mati di sebuah taman asuhan kanak-kanak (Taska) di Presint 9, Putrajaya pada Selasa dipercayai tidak mahir dalam bantuan kecemasan.

Presiden Persatuan Pengasuh Berdaftar Malaysia (PPBM), Shamsinah Che Shariff berkata, pengasuh itu setakat ini hanya menjalani Kursus Asas Asuhan Kanak-Kanak.

"Dia belum lagi mengikuti Kursus Bantuan Kecemasan dan Kursus Menggunakan Kelengkapan dan Pentadbiran Kewangan.

“Bagaimanapun, dia sudah boleh mengasuh kanak-kanak selepas menyertai kursus asas itu. Kursus bantuan kecemasan dan yang lain adalah fasa kedua sebagai pelengkap,” katanya ketika dihubungi mStar Online di sini, Isnin.

Sehubungan itu, bapa bayi berkenaan, Mohd Fairuz Mohamad Stap yang memberitahu mStar Online berkata, dia meminta agar semua pengasuh di negara ini menjalani semua kursus berkaitan penjagaan kanak-kanak terlebih dahulu.

Katanya, ini bertujuan mengelakkan kejadian yang menimpanya berulang kerana tanggungjawab pengasuh menjaga kanak-kanak tidak seharusnya diambil ringan.

“Perkara asas saja tidak cukup. Setiap pengasuh juga perlu mengetahui bagaimana mengendalikan kanak-kanak pada waktu kecemasan.

"Oleh itu, mereka seharusnya menghabiskan semua kursus yang ada bagi memastikan mereka mempunyai persediaan dan kemahiran secukupnya,” katanya lagi.

Mengulas kenyataan Mohd Fairuz itu, Shamsinah berkata, kursus asas itu adalah persediaan untuk mengasuh kanak-kanak dan pengasuh ‘mengorbankan’ masa lima hari bagi membolehkan mereka menyertai kursus tersebut.

Menurut beliau, setakat ini lebih 2,000 pengasuh di seluruh negara menjalani kursus asas itu bersama PPBM untuk Taska Rumah saja.

Ini katanya, tidak termasuk Taska lain seperti Taska di Institusi, Taska di Tempat Kerja dan Taska Komuniti.

“Bagaimana pula dengan suri rumah dan ibu tunggal lain yang turut menjalankan operasi mengasuh kanak-kanak tetapi tidak menghadiri kursus?

“Jumlah mereka mungkin lebih ramai lagi meskipun antaranya banyak pengalaman sehingga ada yang lebih 10 tahun mengasuh kanak-kanak,” ujarnya.

Shamsinah berkata, bukan mudah untuk pengasuh pergi kursus selalu kerana mereka mempunyai kanak-kanak yang perlu dijaga dan diharapkan oleh ibu bapa.

“Tak kan pengasuh kena tutup Taska untuk menghadiri kursus-kursus lain? Jika ya, maka ibu bapa pula perlu ambil cuti untuk jaga anak-anak di rumah,” katanya.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.