SPRM Puas Hati Sistem Perundangan Sedia Ada - Semasa | mStar

SPRM Puas Hati Sistem Perundangan Sedia Ada

KUALA LUMPUR: Cadangan pemberian kuasa kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) untuk mendakwa suspek yang melakukan jenayah rasuah boleh menyebabkan sistem perundangan negara hilang keseimbangan.

Pengarah Siasatan SPRM Mustafar Aliberkata setakat ini beliau berpuas hati dengan sistem perundangan yang sedia ada termasuk proses penyiasatan dilakukan suruhanjaya itu manakala pendakwaan ditentukan oleh Jabatan Peguam Negara seperti yang diperuntukkan dalam Perlembagaan Persekutuan.

"Setakat ini sistem dan undang-undang yang digunakan di negara ini sudah cukup baik dan seimbang di mana siasatan dilakukan oleh SPRM manakala pendakwaan ditentukan oleh pihak Peguam Negara...perlu ada lapisan-lapisan terbaik sebegitu dalam memastikan keadilan.

"Buat masa ini ia sudah cukup baik sehinggalah ada lagi satu sistem yang benar-benar memerlukan perubahan nanti. Bagaimanapun memang ada perbincangan lanjut dijalankan mengenai cadangan itu," katanya kepada pemberita pada Seminar Serantau ke-10 mengenai 'Penjenayahan Rasuah' di sini, Jumaat

Mesyuarat dan seminar tiga hari yang berakhir hari ini dianjurkan oleh SPRM bersama Asian Development Bank (ADB) Pertubuhan Bagi Kerjasama dan Pembangunan Ekonomi (OECD); Inisiatif Anti-Rasuah Bagi Asia dan Pasifik dihadiri seramai 200 peserta termasuk pegawai penguatkuasaan anti rasuah dari 28 negara.

Dalam pada itu, Mustafar berkata SPRM sentiasa membuat semakan dan memperlengkapkan diri pegawai dan anggotanya daripada aspek kemahiran, perundangan, risikan dan siasatan agar sentiasa berada di hadapan.

"Kita lengkapkan pegawai kita dengan pelbagai kepakaran, kemahiran dan ilmu perundangan bukan sahaja undang-undang yang diperlukan dalam negara tetapi juga luar negara memandangkan rasuah kini tanpa sempadan," katanya.

Beliau berkata SPRM turut meningkatkan keberkesanan modul latihan dalam usaha menjadikan Akademi Pencegahan Rasuah Kebangsaan (MACA) sebagai pusat kecemerlangan dan latihan serantau.

Katanya MACA turut mendapat banyak permintaan dari luar negara untuk menyertai latihan di akademi itu yang menawarkan kursus kepada pegawai kerajaan dan sektor swasta. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

Artikel Lain