Keberkesanan Kehakiman Bawa Manfaat Kepada Peguam Dan Pelanggan Mereka - Zaki - Semasa | mStar

Keberkesanan Kehakiman Bawa Manfaat Kepada Peguam Dan Pelanggan Mereka - Zaki

KUALA LUMPUR: "Saya tidak bekerja untuk diri saya sendiri, tetapi yang lebih penting ialah para peguam dan pelanggan mereka boleh mendapat manfaat daripada usaha kami dalam meningkatkan keberkesanan kehakiman," tegas Ketua Hakim Negara, Tun Zaki Azmi.

"Kami bekerja untuk kamu semua, mungkin kamu tidak menyedarinya, para pembayar cukai yang membayar gaji kami dan saya mempunyai satu tahun lagi (untuk berkhidmat) dan saya tidak rugi apa-apa dan saya boleh pulang rumah dan tidur jika saya mahu," katanya mengulas mengenai kritikan terhadap usaha beliau menyelesaikan kes tertunggak terutama di mahkamah tinggi sivil.

Beliau menolak tanggapan bahawa Petunjuk Prestasi Utama (KPI) merupakan keutamaan beliau dan hakim-hakim telah berkrompromi dalam soal kualiti penghakiman.

"Diri saya dan rakan-rakan hakim mendapat respon yang sangat baik daripada orang awam termasuk para peguam menerusi surat, e-mel dan SMS, yang secara umum kami tidak mendapat sungutan daripada firma terkemuka dan hanya firma kecil yang membuat bising," jelas Zaki kepada pemberita selepas merasmikan mahkamah sivil baru di Kompleks Mahkamah Jalan Duta di sini pada Jumaat.

Beliau berkata dalam jangka panjang, jumlah hakim akan dikurangkan yang mana sekarang kos yang dibayar pembayar cukai untuk menggaji seorang hakim dan kakitangan sokongannya bernilai kira-kira RM1.5 juta setahun.

"Kami juga mahu memberi kemudahan kepada 'pelabur' yang mahukan kehakiman yang cekap, sama ada mereka menang atau kalah, mereka mahu ia (kes) selesai dengan cepat, ini bukan KPI.

"Bekerja atau tidak bekerja, kami mendapat gaji kami dan jika kami bekerja kuat, kamu semua akan mendapat faedah daripadanya," tegas Zaki.

Beliau berkata sehingga penghujung Ogos tahun ini, terdapat 3,395 kes sivil dan komersial masih tertunggak di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur sahaja, yang sesetengah kes bertarikh sejak 1998.

"Enam hakim akan menangani kes-kes ini dan harap ia dapat diselesaikan dalam tempoh dua tahun lagi," katanya.

Zaki juga tidak bersetuju dengan pengkritiknya yang mendakwa KPI menyebabkan hakim-hakim terpaksa bertolak ansur dalam soal kualiti kehakiman.

"Hampir 90 peratus kes di mahkamah kita melibatkan perkara undang-undang yang sudah kukuh (established point of laws) dan hanya tinggal 10 peratus perkara undang-undang terperinci (finer point of laws) yang perlu dikendalikan," katanya.

Ditanya tentang kemungkinan perlu diadakan lebih bilik mahkamah di Kuala Lumpur dan bandar besar lain, beliau berkata pejabat beliau sedang melihat kemungkinan menyewa bangunan berhampiran Kompleks Mahkamah Jalan Duta.

"Namun dengan nisbah kes yang kami selesaikan terutama kes sivil, tiada keperluan segera untuk berbuat demikian," katanya.

Beliau berkata malah dua bangunan mahkamah komersial lama akan ditutup pada akhir November dan salah sebuah mahkamah tinggi di Temerloh telah ditutup.

Zaki menambah dua Mahkamah Sesyen dan tujuh Mahkamah Majistret telah ditutup di seluruh negara setakat ini tahun ini.

Beliau juga berkata kes tertunggak seterusnya akan ditempatkan di Mahkamah Rayuan dan Mahkamah Persekutuan di mana lebih banyak hakim akan dinaik taraf untuk mengendalikan kes.

Ketua Hakim Malaya, Tan Sri Arifin Zakaria turut mempertahankan usaha Zaki dan berkata peguam dan kakitangan mahkamah perlu menukar pemikiran mereka.

"Jika kamu melihat jurnal undang-undang kita sekarang seperti MLJ (Malayan Law Journal) dan CLJ (Commonwealth Law Journal), jilidnya bertambah, di mana 'finer point of laws' dibangkitkan di bilik mahkamah dan hakim masih mempunyai masa untuk menulis penghakiman mereka," kata Arifin yang turut hadir pada sidang media berkenaan.

Katanya hakim yang mahu mengambil cuti panjang perlu menambah pada borang permohonan cuti mereka, jumlah kes yang masih tertangguh di mahkamah masing-masing.

"Ini bagi memastikan mereka menulis kehakiman mereka pada masanya dan merancang cuti mereka, untuk mengelak sebarang kelewatan yang tidak perlu," tambah Arifin. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

Artikel Lain