Gerakan Batal Hantar Misi Rundingan Ke Pulau Pinang - Semasa | mStar

Gerakan Batal Hantar Misi Rundingan Ke Pulau Pinang

KUALA LUMPUR: Gerakan membatalkan hasrat untuk menghantar pasukan perunding ke Pulau Pinang bagi menyelesaikan krisis kepimpinan parti di negeri tersebut.

Anggota perunding mengesahkan bahawa kepimpinan atasan parti mengambil keputusan tersebut lewat malam Isnin, sehari sebelum pasukan itu dijadual bertemu pihak-pihak berkaitan di Pulau Pinang Rabu.

Pasukan ini yang diketuai Naib Presiden parti, Datuk Mah Siew Keong dijadual bertemu pihak yang bertelagah sebelum notis mesyuarat agung luar biasa (EGM) dikeluarkan Isnin depan.

Anggota lain pasukan ialah Naib Presiden, A. Kohilan Pillay; Ketua Pemuda, Lim Si Pin dan Anggota Jawatankuasa Pusat, Datuk Gooi Hoe Hin.

"Ya, kami tidak akan pergi (ke Pulau Pinang) untuk bertemu mereka. Itu saja yang dapat saya katakan," kata salah seorang daripada mereka.

parti berkata misi itu dibatalkan berikutan maklum balas daripada bahagian di sana yang percaya misi seperti itu boleh dilihat sebagai usaha pucuk pimpinan untuk 'memaksa dibatalkan EGM oleh pihak yang mahukannya diadakan' dan ini dilihat akan menghalang proses demokrasi daripada diamalkan di dalam parti.

Ini lebih-lebih lagi, menurut sumber tersebut apabila pihak yang menyifatkan diri mereka sebagai mewakili suara akar umbi begitu bertegas mahu mengadakan EGM pada 10 Oktober ini bagi membolehkan mereka mengemukakan usul tidak percaya terhadap Pengerusi Gerakan Pulau Pinang, Datuk Dr Teng Hock Nan.

Dengan pembatalan misi berkenaan, EGM akan diadakan di pejabat parti di Pulau Pinang. BERNAMA

Artikel Sebelum

Gambar Gitaris Estranged Pegang Anjing

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.