Kerja-kerja Perindahkan Brickfields Selesai Sebelum Lawatan PM India Bulan Depan - Semasa | mStar

Kerja-kerja Perindahkan Brickfields Selesai Sebelum Lawatan PM India Bulan Depan

KUALA LUMPUR: Fasa pertama projek menaik taraf dan memperindahkan Brickfields menjadi 'Little India' dijangka dapat disiapkan sebelum lawatan bersejarah kedua-dua Perdana Menteri Malaysia dan India ke lokasi berkenaan bulan depan.

Timbalan Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar Datuk M. Saravanan berkata kerja-kerja itu kini mencatatkan kemajuan 60 peratus dan dijangka siap menjelang 15 Oktober.

"Kerja-kerja memasang lampu, pintu gerbang dan pintu pagar utama sedang dilaksanakan," katanya kepada pemberita selepas meninjau perkembangan projek itu bersama-sama Duta India ke Malaysia Vijay Gokhale di sini, Isnin.

Saravanan berkata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan rakan sejawatannya dari India Manmohan Singh, yang akan melakukan lawatan rasmi ke Malaysia, akan mengunjungi Brickfields pada 27 Oktober untuk merasmikan 'Little India.'

"Lawatan Manmohan ke Malaysia akan melonjakkan hubungan dan meneroka peluang untuk mengukuhkan kerjasama dalam bidang seperti perdagangan, perniagaan, sains dan teknologi antara kedua-dua negara," katanya. Beliau berkata kira-kira 20,000 orang dijangka menghadiri majlis berkenaan. Saravanan berkata pancutan air tertinggi di negara ini, iaitu 7.62 meter, akan didirikan di kawasan itu.

Fasa pertama projek membabitkan perbelanjaan RM7 juta itu dimulakan Mei lepas untuk pembangunan sebuah kawasan dari Jalan Travers ke Jalan Tun Sambanthan oleh Malaysian Resources Corporation Berhad (MRCB).

Projek Little India dalam dua fasa bernilai RM35 juta membabitkan pembinaan premis perniagaan baru, sebuah kompleks letak kenderaan dan pembesaran jalan. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

Artikel Lain