Parti Politik Perlu Buang Sikap Negatif:Tsu Koon - Semasa | mStar

Parti Politik Perlu Buang Sikap Negatif:Tsu Koon

KUALA LUMPUR: Presiden Gerakan Tan Sri Dr Koh Tsu Koon pada Ahad menasihati parti politik supaya "mengotakan apa yang dikata" dan tidak mengamalkan politik negatif seperti tidak sudah-sudah ingin menjatuhkan pesaing.

"Kita perlu kembali kepada amalan politik yang positif dan sihat. Politik yang penuh dengan sopan santun, bukan politik yang penuh dengan kekasaran," katanya ketika merasmikan persidangan perwakilan tahunan perhubungan Gerakan peringkat Wilayah Persekutuan di sini, Ahad.

Beliau berkata sekiranya ada pihak menganggap kerajaan persekutuan tidak bertindak dengan betul, mereka boleh mengkritik dengan mengemukakan fakta dan angka yang tepat serta cadangan ke arah memperbetulkannya.

"Sekiranya pakatan pembangkang pula membuat kesilapan di empat negeri yang mereka kuasai (Kedah, Pulau Pinang, Selangor dan Kelantan), kritiklah mereka. Tapi, kedua-dua pihak perlu sanggup menerima kritikan dan tidak bersikap melampau dalam tindakan masing-masing," katanya.

Beliau berkata amalan politik negatif, seperti gemar mencantas pesaing, telah menjadi budaya selepas Pilihan Raya Umum 2008 hingga mencetuskan beberapa reaksi melampau serta perselisihan faham dalam kalangan rakyat negara ini.

"Ada banyak perkara yang perlu kita lakukan. Kita perlu beri tumpuan terhadap ekonomi, keselamatan dan alam sekitar, tapi kita tetap bertelagah tentang siapa yang buat dulu dan siapa yang buat kemudian.

"Kalau kita tidak pastikan ekonomi, masyarakat dan kerajaan kita berada dalam keadaan tersusun, siapakah yang akan menderita? Orang ramailah (yang akan menderita)," kata Koh.

Beliau berkata Gerakan tidak wajar mengamalkan budaya politik demikian dan menyeru anggotanya supaya sentiasa mengamalkan politik positif serta mengelak daripada bergaduh sesama sendiri dan mengutuk orang lain.

Bercakap kepada pemberita kemudiannya, Koh berkata cadangan Pemuda Gerakan agar Barisan Nasional (BN) menukar logonya telah dibincangkan di peringkat parti gabungan itu.

"Penjenamaan semula bukan bererti menukar logo, tapi mengubah sikap dan pendekatan. Contohnya slogan "Rakyat Didahulukan". Bagaimanakah BN boleh bertindak dengan lebih berkesan untuk membuat rakyat berasa "Rakyat Didahulukan?" Bukan politik didahulukan, parti didahulukan atau kepentingan diri didahulukan," katanya. - BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

Artikel Lain