Kementerian Masih Kumpul Maklumat Berkaitan Pemansuhan UPSR, PMR - Semasa | mStar

Kementerian Masih Kumpul Maklumat Berkaitan Pemansuhan UPSR, PMR

PUTRAJAYA: Laporan penuh berkaitan cadangan memansuhkan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) dan Penilaian Menengah Rendah (PMR) dijangka diserah kepada Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin yang juga Menteri Pelajaran sebelum akhir bulan depan.

Ketua Pengarah Pelajaran Tan Sri Alimuddin Mohd Dom berkata pada masa ini kementerian masih mengumpul maklumat bagi menyediakan laporan penuh itu.

"Saya belum mendapat maklumat yang lengkap. Kita perlu perhalusi banyak lagi aspek melalui cadangan yang telah dikemukakan.

"Kami juga masih mengumpul semua cadangan yang dicadangkan termasuk melalui media seperti paper cutting (keratan akhbar), emel dan sebagainya," katanya kepada pemberita selepas melancarkan Pertandingan Akhir Bahas Piala Perdana Menteri ke-37 di sini, Sabtu.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas hasil perbincangan meja bulat yang diadakan oleh kementerian itu sebanyak dua kali pada 19 dan 27 Julai lepas.

Perbincangan meja bulat yang pertama dikhususkan untuk wakil pendidik, termasuk pegawai kanan kementerian, pengarah Jabatan Pelajaran Negeri, kesatuan dan persatuan guru, pengetua, guru besar serta kaunselor sekolah.

Perbincangan kedua pula dikhususkan untuk mereka di luar kementerian seperti tokoh pendidikan, ahli akademik Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) dan Swasta (IPTS), ahli politik, wakil agensi kerajaan, wakil badan-badan bukan kerajaan dan pihak lain yang berminat dan berkepentingan dalam isu ini.

Orang ramai yang berminat masih boleh mengemukakan pandangan melalui khidmat pelanggan Kementerian Pelajaran di alamat emel kpkpm. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Ulat tiket: Jangan beli!