Malaysia Bukan Hub Dadah - Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik

TAWAU: Malaysia bukan hub sindiket pengedaran dadah antarabangsa seperti yang diandaikan sesetengah pihak, kata Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik Ibu pejabat Polis Bukit Aman Datuk Zul Hasnan Najib Baharuddin.

Beliau berkata ada pihak yang beranggapan sedemikian selepas beberapa cubaan mengedar dadah berjaya dibongkar sebelum ini, namun menurutnya apa yang berlaku ialah cubaan sindiket dadah antarabangsa untuk menggunakan Malaysia sebagai transit dadah berjaya disekat oleh pihak berkuasa Malaysia.

Katanya ada rakyat asing yang cuba membawa dadah melalui Malaysia untuk disalurkan ke negara lain namun kegiatan mereka berjaya dikesan lebih awal sebaik sahaja mereka menjejakkan kaki ke dalam negara.

Menurutnya ketika ini polis sudah mengenal pasti negara Iran, India dan Taiwan sebagai ancaman kepada Malaysia dari segi kegiatan membawa masuk dadah jenis sintetik kedalam negara.

"Syabu jika dibeli di Iran harganya cuma RM60 sekilogram sahaja, dan apabila berada di sini nilainya RM162,260 sekilogram, sebab itu mereka suka membawa dadah ke sini sebelum dihantar ke negara lain. Lagipun kualiti syabu Iran amat baik," katanya kepada pemberita selepas merasmikan pembukaan balai polis baru Bergosong di Pulau sebatik di sini hari ini.

Zul Hasnan berkata sehingga kini 57 rakyat Iran diberkas kerana kesalahan membawa dadah ke dalam negara, dan 80 peratus daripada mereka sudah pun didakwa di mahkamah. - BERNAMA

Artikel Lain