Akuan Bersumpah P.Bala: SPRM Sudah Ambil Keterangan

KUALA LUMPUR: Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz mengesahkan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) telah mengambil keterangan adik Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najb Tun Razak, Datuk Mohamed Nazim Tun Razak dan ahli perniagaan, Deepak Jaikishan.

Menurut beliau, keterangan berkenaan berkaitan keterangan bersumpah penyiasat persendirian, P. Balasubramaniam mengenai kes pembunuhan ngeri wanita Mongolia, Altantuya Shaariibuu.

"Sudah (menyoal)," katanya ringkas kepada media di lobi Parlimen di sini semalam.

Bagaimanapun ketika diajukan bila proses mengambil keterangan itu diadakan, beliau berkata: "Sudah (ambil keterangan), cukuplah, sudah sudahlah."

Balasubramaniam sebelum ini menggemparkan negara apabila pada 3 Julai tahun lalu muncul di ibu pejabat Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan mengumumkan akuan bersumpahnya mengaitkan Najib (waktu itu Timbalan Perdana Menteri) dengan Altantuya.

Bagaimanapun keesokannya pula, dia menarik balik kenyataan dalam akuan sumpah awal melalui akuan kedua pada sidang media yang diadakan secara tergesa-gesa dan kelam-kabut sebelum menghilangkan diri secara misteri ke luar negara bersama keluarga.

Beliau juga pernah mendakwa keluarga Perdana Menteri memintanya membatalkan akuan bersumpah pertamanya dan bersedia disiasat SPRM dengan syarat ia diadakan di luar negara.

Sebelum itu, pada sesi soal jawab lisan Dewan Rakyat hari ini oleh Tian Chua (PKR-Batu), Mohamed Nazri berkata SPRM kini sedang berusaha untuk mendapatkan keterangan Balasubramaniam melalui peguamnya.

"Peguamnya enggan memaklumkan di mana anak guamnya berada atas sebab-sebab keselamatan dan kebajikan," katanya.

Balasubramaniam telah mendakwa bahawa Deepak memainkan peranan dalam menggesa penyiasat persendirian itu supaya menarik balik akuan bersumpah yang mengaitkan Perdana Menteri.

Malah beliau juga mendakwa ditawarkan RM5 juta oleh Mohamed Nazim bagi menarik balik akuan bersumpah pertamanya itu.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Artikel Lain