Jepun Tawar Gerabak Terpakai Secara Percuma Kepada Malaysia

KUALA LUMPUR: Malaysia bakal menerima 15 buah gerabak terpakai dari Jepun secara percuma untuk kegunaan Keretapi Tanah Melayu Bhd (KTM Bhd) sebelum Jun ini.

Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Ong Tee Keat berkata beliau memberi jaminan bahawa gerabak itu masih berkeadaan baik dan boleh digunakan.

"Bila saya pakai istilah terpakai ini janganlah ada pihak yang terkilan. Maksud terpakai di sini bukanlah dalam keadaan yang buruk.

"Ini dalam keadaan yang telah pun kita semak, pastikan dalam keadaan yang memuaskan," katanya kepada pemberita selepas menghadiri program Borak-Borak dan Sarapan Pagi bersama penghuni Flat Kos Rendah Pandan Perdana di sini hari ini.

Beliau berkata KTM Bhd telah membuat penilaian teknikal keadaan gerabak itu di Jepun dan mendapati ia selamat digunakan di sini.

"Bukannya kita ambil saja apa yang orang bagi. Semua dah buat ikut prosedur, termasuk jaminan keselamatan. Pihak Jepun pun ketat juga peraturannya. Saya tidak mahu orang ramai mempunyai idea...oh...terpakai, barang lama," katanya.

Ong berkata gerabak itu adalah untuk kegunaan perkhidmatan KTM Antarabandar dan dijangka beroperasi pada suku ketiga tahun ini selepas menjalani pengubahsuaian.

Sebelum ini dilaporkan Kementerian Pengangkutan telah membatalkan pembelian tren Diesel Multiple Unit (DMU) terpakai dari Sepanyol bernilai RM64 juta berikutan kegagalan pembekal menyerahkan unit berkenaan pada masa yang dijanjikan.

KTM Bhd dalam kenyataan akhbar sebelum itu menjelaskan keputusan untuk membeli tren DMU itu dibuat atas keperluan mendesak bagi menampung keperluan pengguna perkhidmatan itu, yang kini seramai 95,000 penumpang sehari. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Artikel Lain