Saringan Dan Prosedur Pengeluaran Visa Perlu Diperketatkan - Musa - Semasa | mStar

Saringan Dan Prosedur Pengeluaran Visa Perlu Diperketatkan - Musa

KUALA LUMPUR: Proses saringan di semua pintu masuk negara ini perlu diperketatkan bagi membendung kegiatan pemerdagangan dan penyeludupan manusia oleh sindiket antarabangsa yang menjadikan Malaysia sebagai negara transit.

Ketua Polis Negara Tan Sri Musa Hasaan berkata usaha lebih tegas perlu diambil bagi menangani masalah jenayah merentasi sempadan dan keganasan dengan lebih berkesan.

Oleh itu beliau mengesyorkan supaya prosedur pengeluaran visa pelancongan perlu diteliti dan disemak semula bagi memastikan warga asing tidak menyalahgunakan kemudahan itu untuk melakukan jenayah.

Katanya ada di antara warga asing yang memasuki negara ini menggunakan pasport palsu sebelum ke negara ketiga.

"Saya telah maklumkan kepada kerajaan berhubung perkara ini sebab bukan semua pelancong yang datang ke negara ini untuk melancong," katanya pada sidang akhbar selepas mesyuarat dua hala antara Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Persekutuan Polis Australia (AFP) di sini hari ini.

Musa menjelaskan jaringan kerjasama erat dengan semua negara termasuk Australia diperlukan bagi membanteras kegiatan pemerdagangan manusia, keganasan global, pengedaran dadah, jenayah siber dan komersial.

Katanya hubungan kerjasama antara PDRM dan AFP telah terjalin sejak 1970 membabitkan perkongsian maklumat perisikan, kepakaran, latihan serta bantuan peralatan dan teknikal.

Musa berkata hasil kerjasama dengan AFP itu telah berjaya menyelesaikan sebanyak 280 kes jenayah merentasi sempadan sehingga tahun 2008.

Katanya mesyuarat dua hala itu adalah susulan daripada perjanjian persefahaman (MOU) yang telah ditandatangani pada 13 Mei tahun lepas pada Persidangan Ketua-Ketua Polis Asean (Aseana-POL) ke-29 di Hanoi, Vietnam.

Mesyuarat sehari itu turut dihadiri Pemangku Pesuruhjaya Tinggi Australia ke Malaysia, Craig Chittick, Pesuruhjaya AFP Tomy Negos dan Pengarah Pasukan Petugas Khas (Operasi/Anti Pengganas) Bukit Aman Datuk Mohamad Fuzi Harun.

Pada majlis tersebut, PDRM turut menerima sebanyak 41 buah radar daripada AFP untuk dipasangkan pada kapal ronda milik Polis Marin di perairan Sabah dan Selat Melaka.

Radar jenis Northstar M121 itu merupakan model terbaru dan mampu mengesan kapal-kapal yang menggunakan kedua-dua perairan itu dari jarak sejauh 48 batu nautika. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

Artikel Lain