Rayuan Ganti Rugi RM200,000 Kepada Khalid Jafri Ditangguh - Semasa | mStar

Rayuan Ganti Rugi RM200,000 Kepada Khalid Jafri Ditangguh

PUTRAJAYA: Rayuan PAS dan tiga yang lain terhadap satu perintah mahkamah untuk membayar ganti rugi RM200,000 kepada penulis Allahyarham Datuk Khalid Jafri Bakar Shah, ditangguhkan hari ini bagi membolehkan balunya Datin Rozihan A.Ghani sebagai responden menggantikan suaminya.

Hakim Mahkamah Rayuan, Datin Paduka Zaleha Zahari, Datuk Sulong Matjeraie dan Datuk K.N.Segara, membenarkan permohonan peguam Khalid Jafri, Shamsul Bahrain Ibrahim untuk penangguhan itu kerana beliau memerlukan masa bagi menggantikan nama responden dalam rayuan itu.

Khalid Jafri, penulis buku kontroversi, "50 Dalil Mengapa Anwar Tidak Boleh Jadi PM", 65, meninggal dunia pada 29 Ogos, 2005, akibat komplikasi disebabkan kencing manis.

Pada 13 Ogos, 2001, PAS, sebagai pemilik dan penerbit Harakah, editor Harakah Zulkifli Sulong, penerbit Syarikat Prema dan ketua Bahagian bahasa Inggeris Harakah Muhammad Abdul Rahman Koya diperintahkan membayar RM200,000 kepada Khalid Jafri kerana memfitnah beliau dan menerbitkan kenyataan fitnah tanpa mengambil kira kebenaran atau sebaliknya.

Syarikat Prema ialah perayu dalam rayuan pertama sementara PAS, Zulkifli dan Muhammad Abdul Rahman Koya ialah perayu dalam rayuan kedua.

Shamsul Bahrain memberitahu mahkamah bahawa beliau telah menggantikan nama responden kepada Rozihan dalam rayuan pertama tetapi tidak dalam rayuan kedua.

Peguam Bahari Yeow Tian Hong untuk Syarikat Prema dan Zamani Ibrahim bagi PAS, Zulkifli dan Muhammad Abdul Rahman Koya tidak membantah terhadap penangguhan tersebut.

Mahkamah menangguhkan kes itu ke satu tarikh yang akan ditetapkan.

Khalid Jafri telah menyaman defendan mengenai satu artikel bertajuk "Malaysia Sweeps 10 Oscars" yang disiarkan dalam akhbar PAS, Harakah pada Mac, 1999.

Beliau mendakwa artikel itu bermakna dan difahami beliau sebagai seorang penjenayah dan watak jahat yang terbabit dalam aktiviti jenayah bagi kerja-kerja kesusasteraan Melayu.

Dalam pembelaan mereka, defendan mendakwa artikel itu berupa satu satira, cereka dan dicetak dalam bentuk gurauan.- BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

Artikel Lain